Hozzávalók a felfújthoz:
250 g rizs (nyers, nem főtt)
4 evőkanál nádcukor
5 tojás
40 g mazsola
1 vaníliarúd
300 ml rizstej
1 kezeletlen héjú citrom
1 lapos mokkáskanálnyi szódabikarbóna
2 evőkanál bambuszrost
(szerintem fahéj is kell bele!)
Hozzávalók a málnakrémhez:
350 g málnalekvár (vagy 300 g friss málna és 50 g cukor)
200 ml rizstejszín
8 g kukoricakeményítő vagy habfixáló por (pl. Alnatura)
A rizst háromszoros mennyiségű vízben felteszem főni. Hosszában kettévágom a vaníliarudat, és a rizstejben felfőzöm. Forralás után leveszem a tűzről, és lefedve hűlésig hagyom, hogy a rizstej átvegye a vanília aromáját. Amikor már csak meleg, leszűröm a vaníliáról, és beleteszem a mazsolát, hogy megszívja magát nedvességgel. (A mazsolát előző este is bele lehet áztatni a rizstejbe, hűtőbe téve.)
Közben szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját kikeverem 3 evőkanál nádcukorral, belereszelem a citrom héját, és hozzáöntöm a leszűrt rizstejet és mazsolát, majd hozzákeverem a megfőtt rizst és a bambuszrostot.
A bambuszrost liszt még kevésbé elterjedt konyhai alapanyag, nagyon jól működik gluténmentes sütemények, kenyerek készítésénék, sok folyadékot képes felszívni, egyfajta térfogatnövelő, a tészták állagát puhává, omlóssá varázsolja. A rizsfelfújt alapból gluténmentes, viszont ennél a receptnél sem tehéntejet, sem vajat nem használtam, és szerettem volna egy könnyedebb, habosabb állagú végeredmény kapni. Erre a feladatra jól szolgált a bambuszrost.
Egy nagy tálban kemény habbá verem a tojásfehérjét. Amikor már keményedik, hozzáadok 1 evőkanál nádcukrot, és azzal verem tovább. A felvert fehérjét finoman beledolgozom a rizses elegybe.
Kiolajozott, magas falú tepsiben vagy kerámia sütőedényben 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.
A málnakrémhez a hideg rizstejszínt habverővel felverem a kukoricakeményítővel, majd belekeverem a málnalekvárt.
A kihűlt felfújtat kb. 8 x 8-as kockákra vágom, és málnakrémmel tálalom.
A mandulát apróra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Húsát feldaraboljuk vagy durvára lereszeljük, megszórjuk cukorral, és sű...
Elkészítési idő:Melegítsd elő a sütőt 200° C-ra, és a muffinsütőbe tedd bele a muffinkapsznikat. Pépesítsd a banánokat egy villával vagy botmixellel, majd add hozzá az olajat, a tojást és a cukrot...
Elkészítési idő:Első lépésben elkészítjük a linzerkosárkákat. Ehhez kis, különálló kosárkaformákra van szükség, de ha ilyenünk nincs, akkor használhatunk muffin sütőformát is, abban is tökéletes...
Elkészítési idő: