Családireceptkönyv.hu

Rizsfelfújt


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a felfújthoz:

250 g rizs (nyers, nem főtt)
4 evőkanál nádcukor
5 tojás
40 g mazsola
1 vaníliarúd
300 ml rizstej
1 kezeletlen héjú citrom
1 lapos mokkáskanálnyi szódabikarbóna
2 evőkanál bambuszrost

(szerintem fahéj is kell bele!)

Hozzávalók a málnakrémhez:

350 g málnalekvár (vagy 300 g friss málna és 50 g cukor)
200 ml rizstejszín
8 g kukoricakeményítő vagy habfixáló por (pl. Alnatura)

Elkészítés:


A rizst háromszoros mennyiségű vízben felteszem főni. Hosszában kettévágom a vaníliarudat, és a rizstejben felfőzöm. Forralás után leveszem a tűzről, és lefedve hűlésig hagyom, hogy a rizstej átvegye a vanília aromáját. Amikor már csak meleg, leszűröm a vaníliáról, és beleteszem a mazsolát, hogy megszívja magát nedvességgel. (A mazsolát előző este is bele lehet áztatni a rizstejbe, hűtőbe téve.)

Közben szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját kikeverem 3 evőkanál nádcukorral, belereszelem a citrom héját, és hozzáöntöm a leszűrt rizstejet és mazsolát, majd hozzákeverem a megfőtt rizst és a bambuszrostot.

A bambuszrost liszt még kevésbé elterjedt konyhai alapanyag, nagyon jól működik gluténmentes sütemények, kenyerek készítésénék, sok folyadékot képes felszívni, egyfajta térfogatnövelő, a tészták állagát puhává, omlóssá varázsolja. A rizsfelfújt alapból gluténmentes, viszont ennél a receptnél sem tehéntejet, sem vajat nem használtam, és szerettem volna egy könnyedebb, habosabb állagú végeredmény kapni. Erre a feladatra jól szolgált a bambuszrost.

Egy nagy tálban kemény habbá verem a tojásfehérjét. Amikor már keményedik, hozzáadok 1 evőkanál nádcukrot, és azzal verem tovább. A felvert fehérjét finoman beledolgozom a rizses elegybe.

Kiolajozott, magas falú tepsiben vagy kerámia sütőedényben 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.

A málnakrémhez a hideg rizstejszínt habverővel felverem a kukoricakeményítővel, majd belekeverem a málnalekvárt.

A kihűlt felfújtat kb. 8 x 8-as kockákra vágom, és málnakrémmel tálalom.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Asszonydicséret. (vagy Zongorabillentyű) --Gizi-rece
Asszonydicséret. (vagy Zongorabillentyű) --Gizi-rece

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, majd szitáljuk át. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anikó
Túrógombóc
Túrógombóc

1. Először a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját, valamint egy csipet sót mérjük egy edénybe. Egy fakanállal jól keverjük össze, majd fóliával fedjük le, és hagyjuk állni két óra...

Elkészítési idő: 20 perc+ 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Máglyarakás
Máglyarakás

Elkészítés ideje: 60 perc. Elkészítés menete: Az almákat hámozd meg, vágd félbe, és szedd ki a magházukat is. A gyümölcsöt szeleteld fel szép, vékony részekre, majd szórd meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Cseresznyés/meggyes piskóta (Sóbors)
Cseresznyés/meggyes piskóta (Sóbors)

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy kenyérformát vajazzunk ki. A cseresznyét magozzuk ki, vágjuk kisebb darabokra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet,...

Elkészítési idő: 15+45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk