5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
90 g búzaliszt (BL55)
90 g kristálycukor
a krémhez:
10 dkg csokoládé (min. 40 %-os kakaótartalmú), 15-25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor, porcukor
A hozzávalókból összeállítjuk a piskótát, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (25x33 cm).
180 C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük légkeverés nélkül.
Majd szilikonos sütőpapírba tekerjük, úgy hogy a piskóta bőrös fele legyen kifelé. Így felveszi majd a későbbi tekercs formáját.
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral és 2 cs. vaníliás cukorral jól kikeverjük. 10 dkg min. 40 %-os csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, kihűtjük annyira, hogy még folyós legyen, és szintén a mascarponéhoz keverjük. 2 dl tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan, apránként a csokoládés krémhez keverjük.
Ezzel a krémmel betöltjük a piskótatekercset, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
A puha vajat kikeverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Hozzáadom a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát és összemorzsolom. Végül a hideg vizet adom hozzá és gyors mozdula...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A mogyoróvajat, az édesítőt, a tejet és a vaníliakivonatot krémesre keverjük. ◾️Adjuk hozzá az átszitált liszteket és a sütőport. ◾️Gyúrjuk össze majd formázzunk belőle kisebb...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElőször a tésztát készítjük el. A lisztet, a puha vajat, a porcukrot, a tojások sárgáit egy tálba tesszük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a tejbe és hozzáönt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű