1 ek zsír
2 fej apróra vágott lila hagyma
őrölt tarkabors, 1 tk. ételízesítő vagy só
1 ek. méz
2 gerezd fokhagyma
egy 5 cm-es hámozott gyömbér, szerencsendió
1 kg édesburgonya
1 liter víz
1 db leveskocka
1 tk. erős darált paprika
2 dl tejszín
a tálaláshoz tökmag, pirított bacon, levesgolyó vagy reszelt sajt
1 evőkanálnyi zsíron megdinszteltem két fej apróra vágott lilahagymát, amit fűszereztem frissen őrölt tarkaborssal és 1 tk ételízesítővel (ami helyettesíthető sóval). Tíz perc elteltével hozzáadtam egy púpos evőkanál mézet, 2 gerezd fokhagymát és egy 5 centis hámozott gyömbér darabot, majd a meghámozott, megmosott és felkockázott édesburgonyát, amit jó alaposan összeforgattam a hagymás alappal. 1-2 perc elteltével felöntöttem egy liter vízzel. A forrást követően visszább vettem a hőfokot, de csak annyira hogy azért még rotyogjon, beledobtam 1 db leveskockát, 1tk erős darált pirospaprikát, majd 20 percnyi rotyogtatást követően el is készült a mű.
Turmixoljuk az egészet botmixerrel, majd öntsük fel 2dl tejszínnel Ízesíthetjük reszelt szerecsendióval.
Tálalásnál tökmaggal és pirított baconnel, vagy levesgolyóval, reszelt sajttal szórhatjuk meg,
1. A kelkáposztát félbevágva vékonyra szeletelem. 2, A burgonyát meghámozom és apró kockákra vágom. 3. A fokhagymát pedig összezúzom,és mindezeket felteszem főni annyi vízbe...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet az olajjal ,köménymaggal egy-két percig dinszteljük. Lehúzzuk a tűzről . Hozzá tesszük a pirospaprikát és felöntjük kb 1,5 l vízzel,sózzuk Felforraljuk s készen is vagyu...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA leveskockákat 1 l vízben felforraljuk. (Marhahúsleves kockából a legfinomabb.) A sajtgombóchoz lereszeljük a sajtot, hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd vizes kézzel gombócok...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű