40 dkg liszt, 13 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 1 narancs reszelt héja, csipet só; a töltelékhez: 2 tojásfehérje, 20 dkg őrölt dió, 15 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 teáskanál rum; a tetejét lekenni: 1 tojás
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, ráöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Miután felfutott, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót meg a reszelt narancshéjat. A vajat megolvasztjuk, hagyjuk visszahűlni. A tésztát összedolgozzuk, beledolgozzuk a vajat is, és szükség szerint a maradék tejet. Letakarva egy órát kelesztjük. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekavarjuk a dióval elvegyített kakót és a rumot. A tésztát két részre osztjuk, 32x26cm méretű téglalappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a diós tölteléket, felcsavarjuk, és 4cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire rakjuk, letakarva 40 percet kelesztjük, majd tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Kihűlés után a kalácsok végeit porcukorba forgathatjuk.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éles...
Elkészítési idő: 1 napElkészítése rendkívül egyszerű: a tésztához való összes hozzávalót tedd egy nagy tálba . Az élesztőt nem szükséges felfuttatni. Dolgozd össze egy gombóccá kézzel vagy robotgép dag...
Elkészítési idő:◾️A tojások sárgáját a tejjel kikeverjük. ◾️Hozzáadjuk az olajat, az édesítőt és a zero vanillint. ◾️Mehetnek bele az átszitált lisztek, a só, a sütőpor és a habbá vert tojásfehé...
Elkészítési idő: 60 perc