160 g liszt
115 g hideg vaj
0,5 kk só
1,5 kk cukor
1/2 citrom reszelt héja
0,5 dl tejföl
1-2 ek jeges víz, ha szükséges (általában 1 kell)
50 dkg szilva
6 ek cukor (ízlés szerint)
fahéj, vanília
1 ek kukorica keményítő
1 egész tojás
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre.
A szilvát kimagozzuk, és egy lábosban összeforraljuk a cukorral, kikapart vaníliával és a fahéjjal
Ekkor keverjük hozzá a keményítőt is. Hagyjuk kihűlni.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és a közepére halmozzuk a szilvát úgy, hogy körben 7-8 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet hajtogatjuk fel 5-6 részben. Nem kell se egyformának, se túl szépnek lennie. Ez tényleg egy rusztikus, házi süti. A tészta tetejét megkenjük tojással, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A hideg vajat (késes robotgép hiányában) nagylyukú reszelőn érdemes lereszelni, s utána már játszi könnyedséggel gyúrható a tészta.
Langyosan a legfinomabb.
1 gombóc vaníliafagylalttal tálalhatjuk! Mennyei!
A keverőtálba beletenni a porcukrot, majd hozzáadni az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverni. (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk!!!!) Ekkor állandó keverés melle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást. Egy másik tálba tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük össze. Gyúrjunk masszát a két tál tartalmából, majd készít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást elkevük az olajjal majd hozzákeverjük a cukrot és a tej felét. Összekeverjük a lisztet, sütőport, kakaót és a tej másik felét, majd az előző alapanyagokhoz keverjük. A m...
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: KönnyűA vajat a cukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást is, ezt követően a többi hozzávalót is a csokoládé kivételével. Összekavarjuk, majd mikor már szilárd állagú a massza, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű