3 dkg élesztő
2 dl tej
csipetnyi cukor
50 dkg liszt
1 dl tejföl
15 dkg margarin
1 kiskanál só
A nyújtáshoz:
liszt
25 dkg darált tepertő
őrölt bors
A megkenéshez: 1 tojás
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. Eközben a lisztet szitáld át, add hozzá a tejfölt, a margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozd ki. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, kend rá a kétszer ledarált tepertőt. Hintsd meg őrölt borssal, és hajtogasd össze, majd lapítsd el. A hajtogatást még kétszer ismételd meg, közben mindig fél órát pihentetve. Végül nyújtsd jó kétujjnyi vastagra, lisztezett késsel rácsozd be és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Felvert tojással kend meg és tepsire sorakoztatva, forró sütőbe téve 200 fokon kb. 20 perc alatt süsd szép pirosra.
A cukrot elkeverjük a langyos tejben, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva kb. negyed óra alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk vigyázva, hogy ne dolgozzuk ki túlságosan a tésztát. Amint összeáll egy tálcán vagy sütőlapon másfél cm vastagságú, négyzet alakú lapot nyújtunk belőle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt a tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóhoz keverem és tésztává gyúrom. 2. Ujjnyi vastagra nyújtom, apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, tojással lekenem....
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókat összedolgozni (a tejföl annyi, amennyitől összeáll), és letakarva néhány órát (vagy akár pár napot is) pihentetni kell a hűtőben. Ha kivettük a hűtőből, kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű