600 g burgonya
250 g mozzarella vagy fior di latte (egyfajta nagyon puha mozzarella)
3 db piros kaliforniai paprika
4-5 levél friss bazsalikom
4 evőkanál pecorino vagy más félkemény sajt.
oregánó
olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
Megtisztítjuk a krumplit és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
Megmossuk a kaliforniai paprikát, eltávolítjuk a magokat, a paprika belső húsán levő fehér erezetet és 1 cm széles csíkokra vágjuk.
A mozzarellát felszeleteljük.
Egy kisebb tepsit olajjal kikenünk. A tepsi aljára terítünk egy sor burgonyát, erre egy sor paprikát majd mozzarellát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pecorino sajttal, apróra vágott bazsalikommal, oregánóval és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Erre újabb sor krumplit, paprikát, mozzarellát rakunk, majd fűszerezzük, megszórjuk sajttal, megöntözzük olajjal és ezt addig folytatjuk míg az alapanyagok el nem fogynak.
A tepsit sütőbe helyezzük és 180 fokon 1 óra alatt ropogósra sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy a teteje szépen megpiruljon a sütési idő utolsó 5.-8. percében kapcsoljuk be a grillt is.
Melegen vagy langyosan szervírozzuk.
A mac and cheese voltaképp a sajtos makaróni tengerentúli változata, ami az idehaza ismertnél jóval gazdagabb és ízletesebb.
Ha kevésnek érzed a szósz mennyiségét, még egy kis tejföllel és reszelt sajttal felturbózhatod, mielőtt a tésztára rakod.
Mozzarella mely a sütés alatt elolvad, burgonya mely az olvadt mozzarellát magába szívja és ezzel maga is krémessé válik, végül az édeskés kaliforniai paprika mely az egésznek egy izgalmas ízt ad. Nem fogyókúrás, de finom, önállóan és köretként is fogyasztható. Éléskamránk tartalma függvényében az alaprecept cukkinivel és padlizsánnal is színesíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
A zöldségeket mosd át alaposan, pucold meg őket és vágd ízlésednek megfelelő méretű és alakú darabokra - a legjobb megoldás, ha csíkozod őket, a hagymát pedig kockázod - és tedd ők...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet alaposan megmossuk, papírtörlővel szárazra törljük, vékony csíkokra vágjuk és némi zsiradékon aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult felöntjük vízzel, tejszínnel, be...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát olajos, sós vízben majdnem puhára főzzük. Addig a hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pároljuk. Közben a tonhalkonzerveket lecsepegtetjük, kis tál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejföl t összekeverjük a lereszelt fokhagymával, a sóval és a tárkonnyal és bazsalikommal. A cukkinit és a paradicsomot felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vaja...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű