menu

Családireceptkönyv.hu

Spenótfőzelék + néhány sűrítési eljárás


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1. Habarás
Ehhez a tejfölben csomómentesen elkeverem a lisztet, majd lassan, folyamatos keverés mellet adok hozzá egy kis tejet. A spenóthoz is öntök egy kis tejet és szépen belekeverem a lisztes tejfölt. Ha állagra túl sűrűnek találom, akkor adok hozzá még tejet.

2. Besamel
A másik sűrítési eljárással nagyon krémes spenótot kaphatunk, páromnak ez a kedvence. Ilyenkor készítek egy fokhagymás besamelt, és azt keverem össze a spenóttal. Ez úgy készül, hogy egy evőkanálnyi vajat/margarint felolvasztok egy kisebb lábosban, beleteszem az összezúzott fokhagymát, picikét kevergetem, majd adok hozzá egy evőkanálnyi lisztet, mintha rántást készítenék. Ezután lassan felengedem tejjel, végig kevergetem és megvárom míg kellően jó állagúra besűrűsödik. A kellően jó állagot pedig egy sűrűbb palacsintatésztához tudom hasonlítani.

3. Tojás
A harmadik verzió nagyon egyszerű, édesanyám szokta így készíteni a spenótot, kicsit kiadósabb is lesz tőle. Egy-két tojást felverünk és hozzákeverjük a spenóthoz, amiben gyorsan el is oszlatjuk.

4. Turmixolás
Tejből és vízből tényleg csak annyit adunk hozzá a spenóthoz, hogy maximum ellepje, aztán egyszerűen leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük. Ettől még krémesebb lesz a főzelékünk. Más típusú főzelékeknél is simán alkalmazható, vegyük ki a megpuhult zöldség egy részét, pürésítsük és keverjük vissza a főzelékbe. Ha esetleg így nem lenne elég sűrű, akkor főtt, áttört krumplit is adhatunk még hozzá. Diéta vagy lisztérzékenység esetén is nagyon jól beválik ez a verzió.

A spenót így elkészítve magában is nagyon finom. Feltétként sok mindent adhatunk hozzá, klasszikus szereplő a tükörtojás. Ám ha kicsivel hígabbra készítjük a főzeléket, akkor nyugodtan készíthetünk belőle spenótos lasagnet, vagy kifőzött tésztával elkeverve megsüthetjük a sütőben egy kis reszelt sajttal a tetején.

Elkészítés:


Spenót majorannával
hozzávalók / 4 adag

500 g spenót (zsenge levél)
elkészítés
A spenótlevelet bő vízben alaposan megmossuk, majd kevés forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt megpároljuk. Ha kicsit hűlt, a vízzel együtt összeturmixoljuk.
Az olajból és a lisztből fehér rántást készítünk. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, majorannát és a paprikát, majd felengedjük fél liter hideg tejjel. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd belekeverjük az összeturmixolt spenótot. Sózzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük.
Eközben a kenyeret felszeleteljük, és a maradék tejben megáztatjuk. Ha már átázott villával jól összetörjük, pépesítjük, és a tűzről levett spenóthoz keverjük. Ilyenkor már nem szabad főzni!
Forrón tálaljuk.
4 csapott ek finomliszt
0.5 dl napraforgó olaj
0.7 l tej
0.5 teáskanál só
0.5 teáskanál majoranna
0.5 teáskanál fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
250 g kenyér (szikkadt, fehér)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Krumplileves pirított kolbásszal
Krumplileves pirított kolbásszal

◾️A hagymát felkockázzuk és megpirítjuk. ◾️Hozzáadjuk a paprikát és kb. 1,5 l vízzel felöntjük. ◾️Beletesszük a felkockázott krumplit is valamint a babérlevelet és hozzáadjuk a...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Nehéz
share
Húsos csontleves májgombóccal
Húsos csontleves májgombóccal

A húsos csontot feltesszük hideg vízben, amint felforrt leöntjük az első vizet és újból feltesszük főni. Beletesszük a hagymát, fokhagymát és a fűszereket és lassan, gyöngyöző forr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Fokhagymás sárgaborsóleves
Fokhagymás sárgaborsóleves

A sárgaborsót megmossuk, majd a Maggi Zöldségleves kockákat vízben feloldjuk és a sárgaborsót félig puhára főzzük. Az alaplevet ízesítjük Maggi Ízvarázs ételízesítővel, teszünk bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Detty
Brokkolikrémleves
Brokkolikrémleves

1.A brokkolit, burgonyát, hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felvágjuk s feltesszük főni a húslevesben (vagy annyi vízben, hogy ellepje, ekkor adjuk hozzá a húsleveskockákat is)....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk