menu

Családireceptkönyv.hu

CSÜLKÖS SÁRGABORSÓ LEVES -RECEPT A JAVÁBÓL


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 füstölt csülök
5-6 liter víz
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szemes bors

Előző este felteszem főni, lassú tűzön megfőzöm, kb 3-4 óra alatt.
kiveszem a csülköt a léből, és megkóstolom, ha nagyon sós, akkor veszek ki a léből, és vízzel addig hígítom, ameddig megfelelően lesz sós. A kivett levet félreteszem, kellhet még a levesbe visszatenni. (Ha pont jó az íze, nem kell csinálni semmit.)
A felhígított levet felforralom, majd leszűröm és beleteszem a megfőtt csülköt, és ebben a lében hagyom kihűlni. (Ilyenkor egyszerűen kiköltöztetem a teraszra, és majd reggel visszahozom a konyhába)

1/2 kg sárga feles borsót megválogatok, megmosok és annyi vizet öntök rá, hogy egy ujjnyival ellepje, és ezt is magára hagyom a konyhában.
Másnap a kihűlt csülköt kiveszem a lébőr, ismét megkóstolom a levet, mert sósabb lehet, mint tegnap volt, hiszen éjjel benne ázott még a főtt csülök.

Ha túl sós, akkor megint veszek ki a léből és vízzel pótolom. Kb. 4 liternyi lé legyen.

2 szál sárgarépa
3 gyökér (fehér répa)
fél karalábé
egy darabka zeller
fél zöldpaprika
egy kisebb paradicsom
petrezselyem zöldje (10-12 szál)
zellerzöldje (4-5 szál)
mokkás kanál őrölt bors
az előző este vízbe áztatott 1/2 k

Elkészítés:


Mindent beleteszünk a csülöklébe és megfőzzük. Mostmár kb. fél -háromnegyed óra alatt megfő.
Amikor még egészben vannak benne a felesborsó szemek, akkor kivesszük belőle a fehér répát, a petrezselyem és zellerzöldet, a paprikát az esetleg még egyben lévő paradicsomot, pár darab sárgarépát két három merőkanál borsót és két három merőkanál levet és az egészt egy botmixerrel összeturmixoljuk. (Igazság szerint be kéne rántani a levest, de én újabban ezzel az összeturmixolt lével sűrítem)
Amikor simára mixeltük akkor visszaöntjük a levesbe és megkóstoljuk. Ha kell borsozzuk, vagy teszünk még bele a sósabb léből.
Tálaláshoz a csülköt kicsontozzuk, szeleteket vágunk belőle és kockára vágjuk a húst.

A leveshez még zsírban pirított kenyérkockákat adhatunk külön tányéron, hogy mindenki szedjen saját tányérjába a forró leves tetejére.
Pirított kenyérkocka
A kenyeret ujjnyi vastag szeletre vágjuk, és felkockázzuk. Forró zsírban vagy olajban aranybarnára pirítjuk. Papírtörlőre szedjük ki, és lecsepegtetés után tálaljuk.

CSÜLKÖS SÁRGABORSÓ LEVES -RECEPT A JAVÁBÓL

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ilona
medvehagyma krémleves
medvehagyma krémleves

A medvehagyma vastagabb szárát eltávolítom, megmosom és apróra vágom. Egy maréknyit félreteszek. A hagymát megpucolom, apró kockára vágom és az olajjal kicsit megfuttatom. Hozzáad...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Marhahúsleves
Marhahúsleves

1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk. 2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot. 3. Közben megtisztítjuk...

Elkészítési idő: 300 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Currys-sárgarépás babkrémleves
Currys-sárgarépás babkrémleves

A répákat hámozzuk, felkarikázzuk, az egyik répa felét lereszeljük, a babkonzervekről a levet leöblítjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A karikára vá...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Betyár zöldbableves
Betyár zöldbableves

A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk, a pörcöt kivesszük a zsírból, félretesszük. A zsírban üvegesre pároljuk a felaprózott hagymát. Rádobjuk a zöldbabot, a felszel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk