50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só
Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit letakarva még 15-20 percet kelesztünk.
A fánkok közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.
A tejet langyosra melegítjük (a tökéletes a 37 fok lenne), és egy decit kis tálba öntünk belőle. Hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt,...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA lisztet megszitáljuk, langyos helyen egy tálban fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt kis edényben a tejfölből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítünk és langyos helyen megkele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrom egy tálba, majd hagyom hogy a tészta megkeljen. Kinyújtom és tepsibe teszem, majd ízlés szerint feltétekkel díszítem.
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű