50 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliakivonat
csipet só
Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és újra duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát, és 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk belőle, amit letakarva még 15-20 percet kelesztünk.
A fánkok közepét hüvelykujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a lyukas oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük a fánkot és langyosra hűtjük.
Sárgabaracklekvárral és/vagy porcukorral kínáljuk.
A hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk, majd keverőtálban duplájára kelesztjük. Általában tejet kíván még és mivel én most elfelejtettem joghurtot és bele tenni, még többet vett f...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes1. Közepesen lágy, szuper tapintású tészta lesz. 2. 15 percet pihent a munkalapon, le sem takartam. 3. 1x hajtogattam és már 4. nyújtottam is. 5. Beirdaltam éles késsel, fe...
Elkészítési idő: 1 óra+ Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adunk még hozzá lisztet, de azér...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA tejet összemelegítjük a vaníliás cukorral, 2 evőkanál mézzel és a vajjal. A citrom héját a cukros darált mákhoz reszeljük, majd a mákot az édes tejhez adjuk. A szikkadt kifliket...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű