: finomliszt (55 dkg)
tej (kb. 2 dl)
3 dkg friss élesztő
1 mk kristálycukor
125 g tejföl
1 teáskanál só
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál étolaj
sütés: olaj
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, a tojást és a felfutott élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. A dagasztási folyamat vége felé még hozzáadjuk az étolajat is. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragadna, akkor pici adagokban adagoljunk hozzá a lisztet, de csak óvatosan, szinte csak teáskanalanként. Nem rugalmas, hanem puha tésztára lesz szükségünk. Éppen ezért érvényes az is, hogy ha túl rugalmas a tésztánk, akkor pedig langyos tejet adjunk hozzá, nagyon óvatosan, pici adagokban.
Ezután takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a másfél-kétszeresére kelni.
Ezután osszuk szét 32 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket nagyjából gömb formára. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt.
Húzzuk szét őket lángos formájúra, és takarjuk őket vissza. A 32 úgy jön ki a legegyszerűbben, hogy négybe osztjuk a tésztát, majd mindegyiket ismét négybe, majd a kapott 16-ot félbe vagdossuk! 🙂
Forrósítsunk fel olajat, majd süssük mindkét oldalukat szép aranyszínűre!
Papírtörlőre szedjük őket, és mindkét felüket csepegtessük le alaposan!
Tálaljuk sóval, fokhagymával vagy tejföllel és reszelt sajttal!
Bedagaszt 20 perc pihentetés kinyújt, töltelèk, felcsavar, szeletel Kelesztés 30-40 perc tojással leken Sütés előmelegített sütő alsó-felső 220c 10 perc 220c 10 perc 2...
Elkészítési idő:Első lépésként elkészítjük a kovászt. A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorz...
Elkészítési idő:.Az összegyúrt tésztát 8 részre osztjuk,gömbölyűre sodorjuk,és 8 részére osztjuk.Szilva lekvárral töltöm,de lehet más lekvár is. A lényeg,hogy jó kemény legyen. Tetejét tojás sárgá...
Elkészítési idő:Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót , tojást és a porcukrot krémesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olajat. Ezután kézzel beledolgozzuk a sütőporral és a s...
Elkészítési idő: