: finomliszt (55 dkg)
tej (kb. 2 dl)
3 dkg friss élesztő
1 mk kristálycukor
125 g tejföl
1 teáskanál só
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál étolaj
sütés: olaj
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy mokkáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a sóval és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, a tojást és a felfutott élesztőt, majd elkezdjük dagasztani. A dagasztási folyamat vége felé még hozzáadjuk az étolajat is. Alaposan dagasszuk ki a tésztát, lágy legyen, de ne ragacsos! Ha nagyon ragadna, akkor pici adagokban adagoljunk hozzá a lisztet, de csak óvatosan, szinte csak teáskanalanként. Nem rugalmas, hanem puha tésztára lesz szükségünk. Éppen ezért érvényes az is, hogy ha túl rugalmas a tésztánk, akkor pedig langyos tejet adjunk hozzá, nagyon óvatosan, pici adagokban.
Ezután takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a másfél-kétszeresére kelni.
Ezután osszuk szét 32 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket nagyjából gömb formára. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt.
Húzzuk szét őket lángos formájúra, és takarjuk őket vissza. A 32 úgy jön ki a legegyszerűbben, hogy négybe osztjuk a tésztát, majd mindegyiket ismét négybe, majd a kapott 16-ot félbe vagdossuk! 🙂
Forrósítsunk fel olajat, majd süssük mindkét oldalukat szép aranyszínűre!
Papírtörlőre szedjük őket, és mindkét felüket csepegtessük le alaposan!
Tálaljuk sóval, fokhagymával vagy tejföllel és reszelt sajttal!
--Egy tálban a lisztet ,sót ,cukrot összekeverjük,a két tojást felverjük és hozzáadjuk. --A vajat vagy margarint a mikróban felolvasztjuk langyosra és a joghurtot is langyosra mel...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA langyos tejben elkeverjük az 1 evőkanál cukrot, az élesztőt, tojást, kevés lisztet és felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, zsírt és beleszitáljuk a lisztet. Zsírozott kézzel, s...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűKimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos tejet, belerakjuk a 2 tojássárgáját és belemérjük az olajat....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a tészta hozzávalóit. Bedagasztjuk,majd duplájára kelesztjük. Ha megkelt, 4 részre osztjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű