menu

Családireceptkönyv.hu

Kaporszószos húsgombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Húsgombóchoz.
1 kg darált hús
1 fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
só, bors, törött paprika, kömény
2 db tojás
6 ek zsemlemorzsa

Zöldséges tésztakörethez:
2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/2 karalábé, 1/2 zeller
ökölnyi vörös káposzta, kb. 20 cm hosszúságú póréhagyma
só, bors, szerecsendió
1/2 kg széles metélt

Kaporszószhoz:
5 ek vaj, 5 ek liszt, 1 csokor kapor
1/2 l főző tejszín
cukor, só, pár csepp citromlé

Elkészítés:


Sertéscombot (1 kg) használtam, amit kétszer ledaráltam, egy fej vöröshagymával és 4 cikk fokhagymával együtt.
A húst fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel. Két tojást ütöttem bele, 6 evőkanál zsemlemorzsát adtam hozzá. Alaposan összegyúrtam és hagytam egy félórát állni.
Utána vizes kézzel a húspépből, diónyinál kicsit nagyobb gombócokat készítettem.
Egy edényben vizet forraltam, sóztam és a forrásban lévő vízbe raktam a gombócokat. Megkavartam, lefedtem,és tartalék lángon 25 percig főztem.
Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedtem, és olvasztott vajjal összeráztam.Félre tettem.
Míg a hús főtt, zöldségeket tisztítottam és daraboltam.
A vörös káposztát nagyon vékony csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra, a többit kb. egyforma vékony és hosszú hasábokra.
Egy kicsit sóztam, megszórtam kevés borssal, szerecsendióval és wokban vajjal megpirítottam. Nem kell sokáig sütni, csak roppanósra.
Sós lobogó vízben a tésztát megfőztem, vigyázva arra, hogy ne főjön túl. Leszűrtem, leöblítettem, és a zöldségekhez öntöttem. Összekevertem azzal és néhány percig tovább pirítottam együtt a wokban. Tálalásig melegen tartottam.
Már csak a kaporszósz elkészítése maradt hátra.
Ehhez, 5 evőkanál vajban, 5 evőkanál liszttel világos rántást készítettem, amibe egy nagy csokor kapor zöldjét összeaprítva beletettem (jó a fagyasztott vagy szárított is) és néhány kavarás után, felengedtem fél liter főzőtejszínnel. Sóztam, kevés cukrot adtam hozzá, és hogy pikánsabb legyen, néhány csepp citromot is kapott. Ha sűrű lenne, tejjel vagy húslével lehet hígítani. Állandó kavargatás mellett (hogy csomós ne legyen) 5 percig forraltam. Utána beleraktam a húsgombócokat, jól átforgattam a szószban és újabb 5 percig főztem.

Kaporszószos húsgombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sonkás, sajtos muffin
Sonkás, sajtos muffin

A zsemléket vízbe tesszük ázni. Egy tálba tesszük a darált húst, közepébe kis mélyedést készítünk. Beletesszük a tojásokat, az apróra vágott hagymát, ízlés szerint sót, borsot, ét...

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Provence-i karaj
Provence-i karaj

1. Először is melegítsd be a sütőt 160 fokra és készítsd elő a hozzávalókat. Tisztítsd meg és vágd fél-egy cm-es szeletekre a karajt, keresztben félbe majd hosszában négybe 8 db sá...

Elkészítési idő: 65 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Darált hússal töltött krumpli
Darált hússal töltött krumpli

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, ezután felöntjük 1 dl vízzel , fedő alatt pároljuk, és fűs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pácolt karaj
Pácolt karaj

A húst megmossuk, felvágjuk, és egy tálba tesszük. A bort és a fűszereket összekeverjük a zúzott fokhagymával, hozzáadunk 2 evőkanál olajat és átkenjük vele a húsokat. Lefedjük és...

Elkészítési idő: 1-1.5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk