Húsgombóchoz.
1 kg darált hús
1 fej vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
só, bors, törött paprika, kömény
2 db tojás
6 ek zsemlemorzsa
Zöldséges tésztakörethez:
2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1/2 karalábé, 1/2 zeller
ökölnyi vörös káposzta, kb. 20 cm hosszúságú póréhagyma
só, bors, szerecsendió
1/2 kg széles metélt
Kaporszószhoz:
5 ek vaj, 5 ek liszt, 1 csokor kapor
1/2 l főző tejszín
cukor, só, pár csepp citromlé
Sertéscombot (1 kg) használtam, amit kétszer ledaráltam, egy fej vöröshagymával és 4 cikk fokhagymával együtt.
A húst fűszereztem sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel. Két tojást ütöttem bele, 6 evőkanál zsemlemorzsát adtam hozzá. Alaposan összegyúrtam és hagytam egy félórát állni.
Utána vizes kézzel a húspépből, diónyinál kicsit nagyobb gombócokat készítettem.
Egy edényben vizet forraltam, sóztam és a forrásban lévő vízbe raktam a gombócokat. Megkavartam, lefedtem,és tartalék lángon 25 percig főztem.
Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedtem, és olvasztott vajjal összeráztam.Félre tettem.
Míg a hús főtt, zöldségeket tisztítottam és daraboltam.
A vörös káposztát nagyon vékony csíkokra, a póréhagymát vékony karikákra, a többit kb. egyforma vékony és hosszú hasábokra.
Egy kicsit sóztam, megszórtam kevés borssal, szerecsendióval és wokban vajjal megpirítottam. Nem kell sokáig sütni, csak roppanósra.
Sós lobogó vízben a tésztát megfőztem, vigyázva arra, hogy ne főjön túl. Leszűrtem, leöblítettem, és a zöldségekhez öntöttem. Összekevertem azzal és néhány percig tovább pirítottam együtt a wokban. Tálalásig melegen tartottam.
Már csak a kaporszósz elkészítése maradt hátra.
Ehhez, 5 evőkanál vajban, 5 evőkanál liszttel világos rántást készítettem, amibe egy nagy csokor kapor zöldjét összeaprítva beletettem (jó a fagyasztott vagy szárított is) és néhány kavarás után, felengedtem fél liter főzőtejszínnel. Sóztam, kevés cukrot adtam hozzá, és hogy pikánsabb legyen, néhány csepp citromot is kapott. Ha sűrű lenne, tejjel vagy húslével lehet hígítani. Állandó kavargatás mellett (hogy csomós ne legyen) 5 percig forraltam. Utána beleraktam a húsgombócokat, jól átforgattam a szószban és újabb 5 percig főztem.
A tarját kicsit klopfoljuk ki, majd mindkét oldalán sózzuk és borsozzuk a szeleteket. Keverjük össze a pác hozzávalóit, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az olajat, a rozmar...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A húst felszeletelem. A hagymát megpucolom, felkockázom apróra, a paradicsomot meghámozom, a zöldpaprikát feldarabolom. A feldarabolt hússzeleteket paprikás lisztben m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. A fokhagymát lereszeljük. A zsemlét vízben áztatjuk, és jól kicsavarjuk. A darált húshoz adjuk a dinsztelt hagymát...
Elkészítési idő: 1,5óra Nehézség: KözepesA sót keverjük alaposan össze a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan szeleteljük fel. Vegyünk egy 1,5-2 kg körüli bőrös császárhúst, majd éles késsel irdaljuk be rombusz a...
Elkészítési idő: 2 - 30 perc Nehézség: Közepes