savanyú káposzta
olaj
vöröshagyma
krumpli
tojás
só
liszt
sertéshús
2 fej vöröshagyma
olaj
törött paprika
só
bors
babérlevél
köménymag
A szálas hordós káposztát, konyhai ollóval kisebb szálakra vágom. Zsiradékon apró kockákra darabolt hagymát dinsztelek és ebbe átforgatom a káposztát. Így egy kicsit puhul, de mégis ropogós marad.
A krumplit, meghámozom, és lereszelem (darálni is lehet).
Adok hozzá a tojást, sót és annyi lisztet, amennyit felvesz. A masszának a nokedli tésztánál kicsit keményebbnek kell lennie.
Egy megfelelő méretű edényben vizet forralok pici sóval. A forrásban lévő vízbe szaggatom (egy nokedli szaggató segítségével) a galuskatésztát.
A vizet rögtön megkeverem, hogy a galuskák ne tapadjanak le az edény aljára.
Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, még pár percig főzöm, majd kiszedem, de nem öblítem le vízzel.
Összekeverem a káposztával, és kicsit meghintem borssal.
A húst tetszőleges darabokra aprítom.
Két nagy fej vöröshagymát, apró kockákra vágok, és zsiradékon üvegesre párolom. A tűzről levéve fűszerezem, őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, 2 db babérlevéllel, köménymaggal. Felöntöm annyi vízzel, hogy ne lepje el és visszateszem a tűzre. Lefedem és a hús puhulásáig párolom, csak akkor kell alá kevéske víz, ha letapadna. Természetesen közben néhányszor át kell forgatni. Sűrű szaftos pörköltet készítek.
Amikor mindkét alkotó rész elkészül, tálalom.
1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. 2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húsgolyók hozzávalóit tegyük egy tálba, dolgozzuk össze és formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat. Serpenyőbe öntsünk egy kis olajat, tegyük bele a golyókat és süssük át. Ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst 1-1,5 ujjnyi szeletekre vág Meglapogat kézzel Sót, (többszínű) borsot őröl rá (megfordít, és úgy is) Egy serpenyőben (nem szűz!) olajat (zsírt) hevít, a hússzeleteket bel...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Könnyű1. Kb. 50-60 dkg sertés karajt felszeleteljük, jól kiklopfoljuk! 2. Sózzuk, borsozzuk! 3. Lisztbe megforgatjuk és egy kevés olajban hirtelen megsütjük! 4. A húsokat fel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű