menu

Családireceptkönyv.hu

Dübbencs – Édesen és sósan is elkészíthető


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg krumpli kb ( nem baj ha kicsivel több)
5 dkg friss élesztő
1 kg liszt
só ízlés szerint
olaj
pici cukor

Elkészítés:


A megtisztított krumplit kockákra vágva, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk. ( A levét félretesszük, és ha már nem forró, lehet használni a dagasztásnál.)
A meleg krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük. Közben kevés cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt, és a tálba öntjük. Letakarjuk, és néhány percig kelni hagyjuk.
Ezután fogunk a dagasztáshoz (meleg, nem huzatos helyen), ami bizony nem kis idő, mert csak a jól kidolgozott tészta lesz finom.
Akinek van, dagasztógépe használja bátran. Közben használhatjuk a főtt krumpli levét. Egy kicsi olajjal segíthetünk, hogy a tészta előbb-utóbb elváljék a kezünktől.
Amikor jól “kidagasztottuk” a tésztát jól körbelisztezzük és a tálban letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, legalább egy órán át.
A megkelt tésztát a lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és óvatosan (inkább a kezünkkel) kinyújtjuk.
Az egész felületet megkenjük jó langyos olajjal. Felcsavarjuk, mint a kalácsot.
A rúdból egyenlő ( kb. 3 cm-es darabokat vágunk), és jól kizsírozott tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabbra, mint a buktákat szoktuk, ezt is “élével” nem úgy mint a kakaós csigákat!
Kelesztjük még kicsit, és mielőtt az előmelegített sütőbe tesszük, a tetejüket sóval megszórjuk, de lehet köménymaggal is.
Ha a dübbencsek összenőttek közéjük olajat csepegtetünk, hogy sülés után szét lehessen szedni.
Forró sütőbe tesszük, de a hőfokot pár perc után mérsékeljük, és szép lassan sütjük tovább, nehogy megégjen. Kb. 40-50 percig sül. Az alja és a teteje pirosas lesz, a belseje puha, foszlós.
(Nekem gázsütőm van, 8-ason melegítem be, majd 4-esen sütöm tovább.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Olaj helyett használhatunk vajat, margarint, oliva olajat, libazsírt, de akár mangalicazsírt is. Mind más ízű lesz.
Tehetünk bele tölteléknek a felcsavarás előtt, pirított hagymát, de akár pirított káposztát is.
Én a múltkor pizza krémmel kentem meg, és nagy sikert aratott.
Ez a tészta buktának is finom, akkor cukrot is gyúrunk bele, és szilvalekvárral töltjük meg.

Dübbencs – Édesen és sósan is elkészíthető

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: minitunder
Mascarponés-banános desszert
Mascarponés-banános desszert

A gyümölcsöket, ha konzerv, lecsepegtetjük, felkockázzuk. Az előzőleg lehűtött tejszínt habfixszel felverjük. Egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit óvatosan összeforgatj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Barackos fantázia kocka Eta módra
Barackos fantázia kocka Eta módra

Leszűröm a kompótot, hagyom lecsepegni és kb 1,5 deci kompót levébe meg áztatom a zseletint. A pudingporokat sürű pépé főzöm a tejjel s mikor már megfőt leveszem a tűzhelyről hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar              Rakott mézes
Rakott mézes

A tojást, a zsírt, a tejet, a mézet, a cukrot és a fahéjat lábasba rakjuk, és lassú tűzön állandó keverés mellett simára keverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és a beleke...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Csuri
Almás pite
Almás pite

1. A tésztának valókat összegyúrjuk, hogy egy közepes keménységű, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. /tejföllel lehet korrigálni először kevesebbet majd ha igényli akkor...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk