60 dkg krumpli kb ( nem baj ha kicsivel több)
5 dkg friss élesztő
1 kg liszt
só ízlés szerint
olaj
pici cukor
A megtisztított krumplit kockákra vágva, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk. ( A levét félretesszük, és ha már nem forró, lehet használni a dagasztásnál.)
A meleg krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, és jól összekeverjük. Közben kevés cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt, és a tálba öntjük. Letakarjuk, és néhány percig kelni hagyjuk.
Ezután fogunk a dagasztáshoz (meleg, nem huzatos helyen), ami bizony nem kis idő, mert csak a jól kidolgozott tészta lesz finom.
Akinek van, dagasztógépe használja bátran. Közben használhatjuk a főtt krumpli levét. Egy kicsi olajjal segíthetünk, hogy a tészta előbb-utóbb elváljék a kezünktől.
Amikor jól “kidagasztottuk” a tésztát jól körbelisztezzük és a tálban letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük, legalább egy órán át.
A megkelt tésztát a lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és óvatosan (inkább a kezünkkel) kinyújtjuk.
Az egész felületet megkenjük jó langyos olajjal. Felcsavarjuk, mint a kalácsot.
A rúdból egyenlő ( kb. 3 cm-es darabokat vágunk), és jól kizsírozott tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabbra, mint a buktákat szoktuk, ezt is “élével” nem úgy mint a kakaós csigákat!
Kelesztjük még kicsit, és mielőtt az előmelegített sütőbe tesszük, a tetejüket sóval megszórjuk, de lehet köménymaggal is.
Ha a dübbencsek összenőttek közéjük olajat csepegtetünk, hogy sülés után szét lehessen szedni.
Forró sütőbe tesszük, de a hőfokot pár perc után mérsékeljük, és szép lassan sütjük tovább, nehogy megégjen. Kb. 40-50 percig sül. Az alja és a teteje pirosas lesz, a belseje puha, foszlós.
(Nekem gázsütőm van, 8-ason melegítem be, majd 4-esen sütöm tovább.)
Olaj helyett használhatunk vajat, margarint, oliva olajat, libazsírt, de akár mangalicazsírt is. Mind más ízű lesz.
Tehetünk bele tölteléknek a felcsavarás előtt, pirított hagymát, de akár pirított káposztát is.
Én a múltkor pizza krémmel kentem meg, és nagy sikert aratott.
Ez a tészta buktának is finom, akkor cukrot is gyúrunk bele, és szilvalekvárral töltjük meg.
Egy csomag mélyhűtött leveles tészta. Kinyújtom a tésztát. Közepére szórok zsemlyemorzsát, majd rá alma, fahéj, vaníliás cukor, kevés porcukor, és durvára vágott dió. Az almát nem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a cukorral és fahéjjal. Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat, barna cukrot, tojást mixerrel összekeverjük. (Először alacsony majd magasabb fokozaton.) Hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és a vaníliát, mixerrel ismét elkeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Először a tölteléket készítjük el: a reszelt almát összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. 2. Ezután a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 3. A tésztát kettő felé vesszük. 4. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű