menu

Családireceptkönyv.hu

Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


30 dkg liszt
25 dkg margarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet

Elkészítés:


A lisztet a margarinnal a sóval a vízzel és az ecettel összegyúrunk, tálba rakjuk, és 12 órán át pihentetjük.
A pihentetés után kinyújtjuk és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük, és előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük.
Ha édes tésztát készítünk belőle, a tetejét – miután kisült – hintsük meg vaníliás cukorral.
Ha leveles, sós süteményt sütünk, a tésztáját erősebben sózzuk meg.
(Ha kisült, éppen olyan mint a hájas tészta, csak sokkal kevesebb vele a munkánk.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Krémes lepénynek:
Az előbbi tésztából két nagy lapot sütünk. Egy liter tejből, három tojássárgájából, 15 dkg vaníliás cukorból és 2 csapott kanál lisztből vaníliakrémet készítünk. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve, folyton keverve, hozzáadjuk az előzőleg cukorral, majd liszttel kikevert tojássárgákat és a lángra visszatéve, együtt besűrítjük. Utána kihűtjük, összekeverjük 1 dl tejszínhabbal és a két leveles lap közé töltjük. Forróvízbe mártogatott, függőlegesen tartott késsel, óvatosan felszeleteljük, és sűrűn meghintjük vaníliás cukorral.

Szerelmeslevélnek:
A fenti mindenre jó leveles tésztát kinyújtjuk és 7 cm átmérőjű kockákat vágunk belőle, és megtöltjük valamilyen savanykás gyümölcsízzel. A kockákat háromszögletűre hajtjuk, kilisztezett tepsibe rakjuk és rózsaszínűre sütjük. A tetejét vaníliás cukorral hintjük meg.

Gesztenyés kiflinek:
A mindenre jó leveles tésztából 6 cm átmérőjű kockákat vágunk. 20 dkg, előzőleg egy kis tejjel összedolgozott, felpuhított gesztenyemasszával megtöltjük a kockákat, majd kifliket formázunk belőle. Sütés után vaníliás cukorral hintjük meg.

Diós kiflinek:
10 dkg őrölt diót ugyanennyi cukorral keverünk össze, és 4 evőkanál tejben felfőzzük. Ezzel töltjük a kivágott kockákat, kifliket formálva belőle kisütjük és vaníliás cukorral meghintjük.

Sonkás batyunak:
A szokottnál több sóval gyúrjuk meg a mindenre jó leveles tésztát, és kóstoljuk is meg, hogy elég sós-e. Nyújtás után kockákra vágjuk és megtöltjük 10 dkg, 1 kanál tejföllel összekevert darált sonkával. A tésztakockák 4 sarkát összefogjuk és batyukat formálunk belőle.

Sajtos táskának:
Ennek a mindenre jó leveles tésztáját is a szokottnál több sóval ízesítjük. Kinyújtjuk, 6 cm-es kockákra vágjuk, és sajttöltelékkel megtöltve háromszög alakúra hajtjuk és kisütjük. A tölteléke: 8 dkg reszelt sajtot 1 tojássárgájával és 2 kanál tejföllel keverünk össze.

Apró sós süteménynek:
Ugyanezt a mindenre jó leveles tésztát nyújthatjuk ujjnyi vastagra is, és apró kockára vágva meghinthetjük a tetejét reszelt sajttal, vagy köménymaggal. Nyújthatjuk olyan vékonyra is, mint a levestésztát és derelyemetszővel közepes nagyságú kockákra vágva hinthetjük meg reszelt sajttal. Formálhatunk belőle vékony- kerek fonallá sodorva – apró perceket is, amelyeket vízben feláztatott sóval locsolunk meg, de tölthetjük juhtúróval, vagy vajjal elkevert körözöttel is.

Leveles tészta - mindenre jó + 7 ötlet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diétás csupakókusz kifli
Diétás csupakókusz kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Dán vajas keksz
Dán vajas keksz

A száraz hozzávalókat elkeverjük és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást és most már fakanál segítségével alaposan kikeverjük. A masszát habzsákba...

Elkészítési idő: 30 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tarka kevert süti
Tarka kevert süti

A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a lágy margarint és jól kikeverjük. Elvegyítjük a sütőport a liszttel és belekeverjük a margarinos masszába. Kettévesszük a tésztá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Somlói galuska
Somlói galuska

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot és az átszitált lisztet és sütőport. Sütőpapírral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk