30 dkg liszt
25 dkg margarin
egy csipet só
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál ecet
A lisztet a margarinnal a sóval a vízzel és az ecettel összegyúrunk, tálba rakjuk, és 12 órán át pihentetjük.
A pihentetés után kinyújtjuk és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük, és előmelegített sütőben rózsaszínre sütjük.
Ha édes tésztát készítünk belőle, a tetejét – miután kisült – hintsük meg vaníliás cukorral.
Ha leveles, sós süteményt sütünk, a tésztáját erősebben sózzuk meg.
(Ha kisült, éppen olyan mint a hájas tészta, csak sokkal kevesebb vele a munkánk.)
Krémes lepénynek:
Az előbbi tésztából két nagy lapot sütünk. Egy liter tejből, három tojássárgájából, 15 dkg vaníliás cukorból és 2 csapott kanál lisztből vaníliakrémet készítünk. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve, folyton keverve, hozzáadjuk az előzőleg cukorral, majd liszttel kikevert tojássárgákat és a lángra visszatéve, együtt besűrítjük. Utána kihűtjük, összekeverjük 1 dl tejszínhabbal és a két leveles lap közé töltjük. Forróvízbe mártogatott, függőlegesen tartott késsel, óvatosan felszeleteljük, és sűrűn meghintjük vaníliás cukorral.
Szerelmeslevélnek:
A fenti mindenre jó leveles tésztát kinyújtjuk és 7 cm átmérőjű kockákat vágunk belőle, és megtöltjük valamilyen savanykás gyümölcsízzel. A kockákat háromszögletűre hajtjuk, kilisztezett tepsibe rakjuk és rózsaszínűre sütjük. A tetejét vaníliás cukorral hintjük meg.
Gesztenyés kiflinek:
A mindenre jó leveles tésztából 6 cm átmérőjű kockákat vágunk. 20 dkg, előzőleg egy kis tejjel összedolgozott, felpuhított gesztenyemasszával megtöltjük a kockákat, majd kifliket formázunk belőle. Sütés után vaníliás cukorral hintjük meg.
Diós kiflinek:
10 dkg őrölt diót ugyanennyi cukorral keverünk össze, és 4 evőkanál tejben felfőzzük. Ezzel töltjük a kivágott kockákat, kifliket formálva belőle kisütjük és vaníliás cukorral meghintjük.
Sonkás batyunak:
A szokottnál több sóval gyúrjuk meg a mindenre jó leveles tésztát, és kóstoljuk is meg, hogy elég sós-e. Nyújtás után kockákra vágjuk és megtöltjük 10 dkg, 1 kanál tejföllel összekevert darált sonkával. A tésztakockák 4 sarkát összefogjuk és batyukat formálunk belőle.
Sajtos táskának:
Ennek a mindenre jó leveles tésztáját is a szokottnál több sóval ízesítjük. Kinyújtjuk, 6 cm-es kockákra vágjuk, és sajttöltelékkel megtöltve háromszög alakúra hajtjuk és kisütjük. A tölteléke: 8 dkg reszelt sajtot 1 tojássárgájával és 2 kanál tejföllel keverünk össze.
Apró sós süteménynek:
Ugyanezt a mindenre jó leveles tésztát nyújthatjuk ujjnyi vastagra is, és apró kockára vágva meghinthetjük a tetejét reszelt sajttal, vagy köménymaggal. Nyújthatjuk olyan vékonyra is, mint a levestésztát és derelyemetszővel közepes nagyságú kockákra vágva hinthetjük meg reszelt sajttal. Formálhatunk belőle vékony- kerek fonallá sodorva – apró perceket is, amelyeket vízben feláztatott sóval locsolunk meg, de tölthetjük juhtúróval, vagy vajjal elkevert körözöttel is.
A sütőt 180 fokra melegítjük. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a keverő tálba téve kikeverjük. Az így kapott masszát a kivajazott (lisztezni nem kell!), magas falú tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgához hozzászitáljuk a s...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal összevegyítjük, beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, egy kanál cukrot, csipet sót, és jól kidolgozzuk. Háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk, közben mindig fél...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAtszitálom a lisztet, fahéjat. gyömbért egy tálba. Összemorzsolom a vajjal, hogy egyenletesen morzsa áűllagú legyen A tojásokat felverem az aranysziruppal (mézzel). Belekeverem...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű