2,2 dl langyos tej
2 teáskanál cukor
8 dkg friss élesztő (vagy 4 teáskanál szárított élesztő vagy 4 teáskanál instant élesztő)
1 kg liszt
3 teáskanál sütőpor
3 teáskanál só
3,6 dl (360 g) natúr joghurt
2 egész tojás
Egy kis tálban összekeverjük a langyos tejet a cukorral és az élesztővel. Hagyjuk kis ideig állni, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben (a dagasztó karral) jól összekeverjük.
Lágy, pizza tésztához hasonló legyen az állaga – ha a tészta túl száraz, kevés tejet vagy vizet adunk hozzá. Ha túl puha, adj hozzá kevés lisztet.
A mindenre jó tésztát felhasználhatod azonnal. Ez esetben nyújtás, formázás után hagyd 15-20 percig kelni a meleg konyhában, és mehet is a sütőbe.
Így tárold!
Tedd a tésztát egy élelmiszer tároló zacskóba, nyomd ki belőle a levegőt és csomózd be. Tedd bele egy másik, nagyobb zacskóba, mert ha a tészta tovább növekszik, az első zacskót esetleg szétnyomhatja. Mindig csak annyit kell elővenned belőle, amennyit éppen fel akarsz használni. Tárolhatod így a hűtőben akár 3 napig.
Ha később szeretnéd felhasználni, összeállítás és zacskózás után lefagyaszthatod. Felengedés után is tökéletes!
1. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (légkeveréssel 180-ra). Egy közepes tepsit (kb. 20x30 cm) kibélelünk sütőpapírral. 2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk az átszitált liszttel és porcukorral, majd az élesztős tejet is hozzáadva egynemű tésztává állítjuk össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet nagy lábasba öntjük, és kis lángon felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 3 evőkanál cukorral és a sóval kemény habbá verjük. Kanállal diónyi galuskákat formá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Először a folyékony hozzávalókat összekeverem 2. Majd a szilárd hozzávalókat hozzá adom és egynemű anyaggá kavarom. 3. A sütőformát kibélelem muffin papírral és háromnegyedig...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű