• Egy szép füstölt csülök
• 60 dkg kenyérliszt
• 2 tk. só
• 2 ek. olaj
• 1 tk. cukor
• 2 dkg élesztő
• kb. 3,5 dl víz
A csülköt előzőnap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni.
Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel, azaz kovászt készítek. Kb. 30 percig hagyom pihenni. Ezután a többi hozzávalóval rugalmas, hólyagos tésztát gyúrok. Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni. Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni.
Míg kel a tészta, a csülköt kicsontozom, bőrétől is megszabadítom.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, elfelezem. Mindkét tésztát cipóformára igazítom, majd egyesével kör alakúra nyújtom. Közepére halmozom a csülköt, majd a tészta széleket visszahajtom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket (a hajtás kerüljön alulra) és hagyom, hogy ismét duplájára keljenek.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt cipókat vizes kézzel körbe simítom, így teszem be a forró sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt készül el.
Lehet langyosan vagy hidegen is fogyasztani. Újhagyma, retek, paprika, lilahagyma, ecetes torma mindenképpen jár hozzá.
Az élesztőt a tejbe a cukorral megfuttatjuk. A többi anyagból és az futtatott élesztővel és annyi langyos vízzel, hogy összeálljon tésztát gyúrunk. Igazából nem kell keleszteni, de...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk és letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük. 2. A szépen megkelt tésztát liszttel megszórt deszkán finoman átgyúrjuk, majd vékony...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat vegyítsük el. A forralt vízben oldjuk fel a zsíradékot, adjuk hozzá a citromlevet és öntsük lassan a liszthez, közben kevergessük. Gyorsan megduzzad az eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz18 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 kockacukorból, 2 deci tejből kovászt keverünk. Mikor megkelt, hozzáadunk 18 dkg – diónyi vajjal, csipet sóval jól eldolgozott – liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű