• Egy szép füstölt csülök
• 60 dkg kenyérliszt
• 2 tk. só
• 2 ek. olaj
• 1 tk. cukor
• 2 dkg élesztő
• kb. 3,5 dl víz
A csülköt előzőnap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni.
Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel, azaz kovászt készítek. Kb. 30 percig hagyom pihenni. Ezután a többi hozzávalóval rugalmas, hólyagos tésztát gyúrok. Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni. Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni.
Míg kel a tészta, a csülköt kicsontozom, bőrétől is megszabadítom.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, elfelezem. Mindkét tésztát cipóformára igazítom, majd egyesével kör alakúra nyújtom. Közepére halmozom a csülköt, majd a tészta széleket visszahajtom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket (a hajtás kerüljön alulra) és hagyom, hogy ismét duplájára keljenek.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt cipókat vizes kézzel körbe simítom, így teszem be a forró sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt készül el.
Lehet langyosan vagy hidegen is fogyasztani. Újhagyma, retek, paprika, lilahagyma, ecetes torma mindenképpen jár hozzá.
A hozzávalókat keverd el csomómentesre,3 percet mikrózd és kész is.
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűKenyérsütőgépben dagasztottam a tésztát. A joghurt sűrűségétől, a tojás nagyságától függően kellhet még bele egy kevés tej, a lényeg, hogy ne túl kemény, jól formázható tésztánk le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe rakom legalulra kerüljön a folyadék rá öntöm a többi hozzávalókat.Az élesztőt belemorzsolom.Bekapcsolom a gépet dagasztom,kelesztem vele.Addig...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőként elkészítjük a kovászt: a langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. 8-12 órára lefedve a hűtőbe tesszük. Másnap összeállítjuk a focaccia t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű