• Egy szép füstölt csülök
• 60 dkg kenyérliszt
• 2 tk. só
• 2 ek. olaj
• 1 tk. cukor
• 2 dkg élesztő
• kb. 3,5 dl víz
A csülköt előzőnap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni.
Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel, azaz kovászt készítek. Kb. 30 percig hagyom pihenni. Ezután a többi hozzávalóval rugalmas, hólyagos tésztát gyúrok. Kenyérsütőgéppel is lehet dagasztatni. Kelesztőtálban hagyom duplájára kelni.
Míg kel a tészta, a csülköt kicsontozom, bőrétől is megszabadítom.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom, elfelezem. Mindkét tésztát cipóformára igazítom, majd egyesével kör alakúra nyújtom. Közepére halmozom a csülköt, majd a tészta széleket visszahajtom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket (a hajtás kerüljön alulra) és hagyom, hogy ismét duplájára keljenek.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A megkelt cipókat vizes kézzel körbe simítom, így teszem be a forró sütőbe. Kb. 35-40 perc alatt készül el.
Lehet langyosan vagy hidegen is fogyasztani. Újhagyma, retek, paprika, lilahagyma, ecetes torma mindenképpen jár hozzá.
1. A túrót, a tojást, a vajat és a cukrot fakanállal simára keverjük. 2. Ehhez hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a mazsolát és összedolgozzuk. 3. Kb. 5 cm átmérőjű golyókat f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMérjük ki a hozzávalókat. A kétféle lisztet, az utifűmaghéjat, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük össze egy tálban. Én a sajtot aprítóban össze aprítottam, a reszelés helyet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kiflik tetejét levágjuk, és kikaparjuk a belsejét úgy, hogy kb. fél cm-es széle maradjon. Egy serpenyőben felforrósítjuk a margarint, és beletéve a lisztet világos rántá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverjük a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Hozzáöntjük a tejet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Langyos...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű