menu

Családireceptkönyv.hu

Császárzsemle más formában


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Öregtészta:

15 dkg finomliszt
•1 dkg friss élesztő
•15 dkg langyos víz

Kimérjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük a liszttel. A tálat letakarhuk és 6-8 órán keresztül állni hagyjuk.

Tészta:

•50 dkg finomliszt
•2 tk. só
•1 tk. cukor
•az összes kovász
•20 dkg görög joghurt (sima joghurtból elég 15 dkg)
•1 dl víz
•5 dkg puha vaj
•1 dkg friss élesztőt
Tetejére:
1 ek. szezámmag

Elkészítés:


A dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, a joghurtot, a vizet, beletesszük a vajat és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
3-4 percig alacsony fokozaton, majd 10-15 percig magasabb fokozaton bedagasztjuk a tésztát. Amikor a tésztánk szép sima, puha, de nem ragacsos, elválik az edény falától, kelesztőtálba tesszük és letakarjuk. 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük liszttel a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 9 egyforma darabba vágjuk. Ezután mindet elfelezzük és egyesével gömbölyítjük. A 18 db kis gombócot fóliával letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk.
Ezután egyesével 28-30 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőlük. Finoman blisztezzük, hogy a formázáskor ne tapadjanak könnyen össze.
Fogunk 2 rudat és U alakúra hajlítjuk, majd egymásra fektetjük.
Ezután az alól lévő tésztarúd két végét a felső közepén átbújtatjuk:
Egy nagy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk és a megformázott péksüteményeket egymástól kissé távolabb ráfektetjük.

A tepsit egy fóliával letakarjuk és a péksütiket kb. 30 percig kelni hagyjuk.

Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém tepsit (vagy gőzös sütés programot választunk).

A megkelt péksütiket vízzel lepermetezzük, megszórjuk szezámmaggal és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Az aljába bekészített fém edénybe egy pohár vizet öntünk.

Kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A vizes edényt az utolsó 10 percre kivesszük.
A kisült virágokat rácsra szedjük, finoman lepermetezzük vízzel és kihűtjük.

Császárzsemle más formában

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Magvas zsomle
Magvas zsomle

Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet. A közepébe szórjuk az élesztőt, a tálban körbeszórjuk a többi hozzávalót, legvégül a vizet. ( nem biztos hogy kell mind bele,ezèrt csak lassan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vajas pogi(crush)
Vajas pogi(crush)

A krumplit a vajjal összepürésítjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a sót is. Ezt követően az élesztőt a langyos vízben feloldjuk és ezt is hozzákeverjük. Miután jól elkevertük hoz...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Kovászos zsömle
Kovászos zsömle

http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/kovaszos-zsomle/

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Házi kifli
Házi kifli

Összedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, egyenként kinyújtom és kifli formára tekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk