Öregtészta:
15 dkg finomliszt
•1 dkg friss élesztő
•15 dkg langyos víz
Kimérjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és simára keverjük a liszttel. A tálat letakarhuk és 6-8 órán keresztül állni hagyjuk.
Tészta:
•50 dkg finomliszt
•2 tk. só
•1 tk. cukor
•az összes kovász
•20 dkg görög joghurt (sima joghurtból elég 15 dkg)
•1 dl víz
•5 dkg puha vaj
•1 dkg friss élesztőt
Tetejére:
1 ek. szezámmag
A dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, a joghurtot, a vizet, beletesszük a vajat és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
3-4 percig alacsony fokozaton, majd 10-15 percig magasabb fokozaton bedagasztjuk a tésztát. Amikor a tésztánk szép sima, puha, de nem ragacsos, elválik az edény falától, kelesztőtálba tesszük és letakarjuk. 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Finoman meghintjük liszttel a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. 9 egyforma darabba vágjuk. Ezután mindet elfelezzük és egyesével gömbölyítjük. A 18 db kis gombócot fóliával letakarjuk és 10-15 percig pihenni hagyjuk.
Ezután egyesével 28-30 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőlük. Finoman blisztezzük, hogy a formázáskor ne tapadjanak könnyen össze.
Fogunk 2 rudat és U alakúra hajlítjuk, majd egymásra fektetjük.
Ezután az alól lévő tésztarúd két végét a felső közepén átbújtatjuk:
Egy nagy sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk és a megformázott péksüteményeket egymástól kissé távolabb ráfektetjük.
A tepsit egy fóliával letakarjuk és a péksütiket kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az aljába bekészítünk egy kisebb fém tepsit (vagy gőzös sütés programot választunk).
A megkelt péksütiket vízzel lepermetezzük, megszórjuk szezámmaggal és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Az aljába bekészített fém edénybe egy pohár vizet öntünk.
Kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A vizes edényt az utolsó 10 percre kivesszük.
A kisült virágokat rácsra szedjük, finoman lepermetezzük vízzel és kihűtjük.
A tésztához: 60 dkg liszt 3 dkg élesztő 2 tojás sárgája 2 evőkanál olaj 1 evőkanál cukor kb. 4 dl tej csipetnyi só A töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 3 evőka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütés előtti este a kovász hozzávalóit fakanállal egy műanyag tálban összekeverjük, konyhapulton letakarva másnapig állni hagyjuk. (ha nem tudjuk előző este megcsinálni, legalább 3...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztöt felfuttatjuk A kelesztő tálba beöntjük a lisztet, közepébe kis mélyedést formálva, hozzáadjuk az öreg tésztát, a felfuttatott élesztőt, sót, vizet, és dagasztjuk . Lá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, a tetejét megszórjuk a cukorral, majd tíz percre félretesszük meleg helyre, hogy felfusson, ezután az összes többi hozzávalóval egyne...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű