28-30 darabhoz:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 pohárka rum
késhegynyi só
5 dl tej
A sütéshez:
1 kg zsír vagy 1 l olaj
3 dl langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz adjuk, jól eldolgozzuk. Hozzáöntjük a langyos vajat, a 0,5 dl. rumot ,
a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, és vizespohár nagyságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett fánkokat letakarjuk. Bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre három-négy darab sütését úgy, hogy fedőt is teszünk rá mindaddig, míg az alja sül. Azt az oldalt amelyiket először tesszük a zsiradékba középen az ujjunkkal picit benyomjuk. Átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról
Tedd egy tálba a presszó kávét, és ízesítsd meg enyhén rumosra, és enyhén édesre a porcukorral, majd jó alaposan keverd össze. Most a babapiskóták közül a szülségesmennyiséget egy...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Közepes1. 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. 2. Lefedve duplájára kelesztjük. 3. Miután megkelt, liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy viszonylag kemény, kissé morzsalékos tésztát kapunk. A formát kivajazzuk (később nem kell, csak az elején). Vékonyan beletömködjük a tésztát,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a margarint és a tojás sárgájákat összegyúrjuk a tejjel és cukorral felfuttatott élesztővel. Kettő cipót formálunk belőle és 20 percig pihentetjük. A tojások fehérjét...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű