A piskótához:
9 db babapiskóta
90 ml kávé (erős főzet)
6 ml rum - barna
15 g porcukor
A krémhez:
75 g mascarpone
110 ml habtejszín (30-32%-os)
75 g kristálycukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A díszítéshez:
kakaópor - holland
Tedd egy tálba a presszó kávét, és ízesítsd meg enyhén rumosra, és enyhén édesre a porcukorral, majd jó alaposan keverd össze.
Most a babapiskóták közül a szülségesmennyiséget egyenként áztasd be a kávés szirupba - csak 2-3 másodpercig -, és tedd szorosan a pohár aljába. Ha megvagy, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tedd félre, később még kelleni fognak.
Most egy lábasban közepes lángon tegyél fel vizet a tűzhelyre főni. Egy íves aljú fémtálban keverd össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a viz, tedd rá vízgőzre a tojásos keveréket. Lassan, folyamatosan keverve addig kell melegítened a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete. Ez kb. 60 C-t jelent, mikor az ujjhegyedet belecsípve azt csípi a meleg.
Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből verj kemény habot, majd tedd a hűtőbe.
A mascarponét mérd egy nagytálba, és keverd simára, majd ezt is tedd félre.
Közben csípősre melegedett a tojás. Vedd le a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítsd a robotgéppel. Ne legyél türelmetlen, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krém!
Ha a tojás kihűlt, és kemény habbá verődött, elkezdheted összerakni a krémet. A tejszínhabot vedd elő a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a mascarponét. Végül öntsd hozzá a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is keverd hozzá a tejszínhez.
A töltelék kis részét szedd a pohárba, a beáztatott babapiskótákra, simítsd el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva rétegezd be a krémmel felváltva.
1-2 óra hűtőben pihentetés után kakaóporral lehintve tálalhatod is.
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, az 5 dkg vajat vagy margarint, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztővel megdagasztom a tés...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször készítsük el a kávét, kb. annyit amennyivel a piskótákat be lehet áztatni. Ezután jöhet a mascarpone krém. Verjük fel a tojássárgáját cukorral, majd keverjük hozzá a mascar...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA lisztet, a darált mandulát, vagy diót, a porcukrot, a vajat és az aromát egy tálba tesszük, meggyúrjuk a tésztát. Fóliával lefedjük és egy órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és a sütőporral, pudingporral elkevert lisztet. Végül beledolgozzuk a ci...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű