Családireceptkönyv.hu

Fonottkalács


Írta:

Elk. idő: 1,5-2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Püspökkenyér formába egy, kb. 50 dkg-s kalács lesz.
44dkg liszt,
44 g p.cukor,
3,5 dkg vaj,
2 kis tojás sárgája,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
1,5 vaníliáscukor,
1/2 citrom héja,
1/2 narancs héja,

Elkészítés:


Kevés tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgát és a p.cukrot.
Ezt a keveréket a liszttel és a többi hozzávalóval simára dagasztjuk.hagyjuk 20 percet pihenni, majd finoman árgyúrjuk és ismét pihen 20 percet.
A tésztát 3-4-5-6 felé osztjuk, attól függően hogy hány fonatos kalácsot szeretnénk. Kis gömböket formálunk és 15 percig hagyjuk pihenni.
Ezután szép egyformára kisodorjuk a szálakat, és megfonjuk a kalácsot. Kenjük le egésztojással. és hagyjuk pihenni legalább 40 percet! Mégegyszer kenjük le tojással, majd süssük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha gyorsan sül, tegyünk rá fóliát.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kelesztési idő betartása nagyon fontos!

340 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
½ Narancs reszelt héja
Sülés közben feljön de reped a kalács, akkor keletlen!

Fonottkalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: RECEPTEK
MÁKOS VAGY KAKAÓS KALÁCS
MÁKOS VAGY KAKAÓS KALÁCS

Az élesztőt a tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval egy kellemes tapintású tésztát dagasztottam. 50 perc kelesztés után ketté osztottam, kinyújtottam, és a következőképp t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Magdi
Könnyū foszlós kalács
Könnyū foszlós kalács

A tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Klasszikus márványkuglóf
Klasszikus márványkuglóf

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a nádcukorral, a tejjel, az olajjal és a vaníliarúd kikapart magjaival összedolgozzuk egy kézi habverő segítségével. A lisztet a darál...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Bukta buci
Bukta buci

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk