Püspökkenyér formába egy, kb. 50 dkg-s kalács lesz.
44dkg liszt,
44 g p.cukor,
3,5 dkg vaj,
2 kis tojás sárgája,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
1,5 vaníliáscukor,
1/2 citrom héja,
1/2 narancs héja,
Kevés tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgát és a p.cukrot.
Ezt a keveréket a liszttel és a többi hozzávalóval simára dagasztjuk.hagyjuk 20 percet pihenni, majd finoman árgyúrjuk és ismét pihen 20 percet.
A tésztát 3-4-5-6 felé osztjuk, attól függően hogy hány fonatos kalácsot szeretnénk. Kis gömböket formálunk és 15 percig hagyjuk pihenni.
Ezután szép egyformára kisodorjuk a szálakat, és megfonjuk a kalácsot. Kenjük le egésztojással. és hagyjuk pihenni legalább 40 percet! Mégegyszer kenjük le tojással, majd süssük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha gyorsan sül, tegyünk rá fóliát.
A kelesztési idő betartása nagyon fontos!
340 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
½ Narancs reszelt héja
Sülés közben feljön de reped a kalács, akkor keletlen!
mint fent. Tejsodó: 6dl tej, 20dkg cukor, 6tojássárgája, 3dkg liszt. Tejet feltesszük főni vaniliával. Tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Kevés hideg tejjel felöntjük. Tejet...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk pici cukorral.Összegyúrjuk a hozzávalókat a kakaó kivételével.A megkelt tésztát kettévesszük. Egyik részébe beletesszük a kakaót.Kelesztjük,kinyújtjuk ő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A tojások sárgáját keverjük habosra a porc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű