Püspökkenyér formába egy, kb. 50 dkg-s kalács lesz.
44dkg liszt,
44 g p.cukor,
3,5 dkg vaj,
2 kis tojás sárgája,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
1,5 vaníliáscukor,
1/2 citrom héja,
1/2 narancs héja,
Kevés tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgát és a p.cukrot.
Ezt a keveréket a liszttel és a többi hozzávalóval simára dagasztjuk.hagyjuk 20 percet pihenni, majd finoman árgyúrjuk és ismét pihen 20 percet.
A tésztát 3-4-5-6 felé osztjuk, attól függően hogy hány fonatos kalácsot szeretnénk. Kis gömböket formálunk és 15 percig hagyjuk pihenni.
Ezután szép egyformára kisodorjuk a szálakat, és megfonjuk a kalácsot. Kenjük le egésztojással. és hagyjuk pihenni legalább 40 percet! Mégegyszer kenjük le tojással, majd süssük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha gyorsan sül, tegyünk rá fóliát.
A kelesztési idő betartása nagyon fontos!
340 g liszt
34 g porcukor
34 g vaj
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
20 g élesztő
4 g só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
½ Citrom reszelt héja
½ Narancs reszelt héja
Sülés közben feljön de reped a kalács, akkor keletlen!
Az összetevőket berakjuk egy tálba, összegyúrjuk, és pihentetés nélkül azonnal nyújtjuk, szaggatjuk, és 5-10 percig sütjük 175 fokon. Figyelgetni kell, nagyon hamar elkészül. Ha mo...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KözepesAz élesztőt a langyos tejbe a kristálycukorral az átszitált lisztből egy kanállal felfutatjuk. A lisztbe mehet bele a só, a porcukor, a tojás sárgája és az olvasztott vaj és végül...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet keverd össze az élesztővel. A cukrot keverd a vízbe és lassan öntsd hozzá a liszthez és kezd el gyúrni. Tedd bele az olajat és a masszát gyúrd amíg, a tészta már nem raga...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűÖntsünk 60 ml langyos vizet egy nagy tálba. Keverjünk hozzá 1 csomag élesztőport és 1 tk cukrot. Hagyjuk kelni 10 percig. Ha megkelt, adjuk hozzá a maradék langyos vizet, a tojá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű