1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
7 dkg kr.cukor,
3 dkg só,
2 tojás, + 1 a kenéshez,
5 dl tej,
2 ek étolaj,.
A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk.
A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle)
Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk.
Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Legalább még 30 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a kalács, 200 fokon elkezdjük sütni 10 percig, majd 170-180 fokon sütjük készre kb. 30p.
Sütéskor az elején nagyon figyeljünk oda,nehogy megégjen a teteje ! Ha nagyon sül, sütőpapírt tegyünk rá! Sonka mellé nagyon finom!!
A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást , 4 tojássárgáját, 12 ek porcukrot, 2 dkg porcukorral elkevert é tejben felodott élesztőt, 1 csapott kávéskanál sót fél liter tejet. A jól kido...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűTálba beleszitáljuk a lisztet , egy kis mélyedést csinálunk bele, belerakjuk az élesztőt és egy kis cukrot és ráöntjük a langyos tejből ha felfutott az élesztő akkor hozzáadjuk a m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, kicsit betakarjuk, majd a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMinden hozzávalót összegyúrunk és 1-2 órára fóliába becsomagolva hűtőbe pihentetjük a tésztánkat.Aztán kinyújtjuk kb.3-4mm vastagra és linzer szaggatóval kiszaggatjuk a formákat.El...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű