1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
7 dkg kr.cukor,
3 dkg só,
2 tojás, + 1 a kenéshez,
5 dl tej,
2 ek étolaj,.
A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk.
A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle)
Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk.
Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Legalább még 30 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a kalács, 200 fokon elkezdjük sütni 10 percig, majd 170-180 fokon sütjük készre kb. 30p.
Sütéskor az elején nagyon figyeljünk oda,nehogy megégjen a teteje ! Ha nagyon sül, sütőpapírt tegyünk rá! Sonka mellé nagyon finom!!
A tészta hozzávalóit megfelezzük az egyikből sima tésztát gyúrunk a másikhoz hozzáadjuk még a kakaópor és a reszelt narancs héját. 3-3 részre osztjuk őket és kinyújtjuk téglalap al...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral hagyom, hogy beinduljon. Kb. 10-15 perc elég neki. A lisztet egy nagyobb tálba borítom, majd a közepébe mélyedést készíte...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű8 dkg felolvasztott vajat feleresztünk 1,5 dl tejjel, beleteszünk 3 tojássárgáját, 1 evőkanál cukrot, kevés sót, 1 késhegynyi sütőport, és szép simára keverjük. Az egészhez hozzát...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: Könnyűkeverd össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel...felfuttatjuk , -hozzáadjuk a liszthez a hozzávalókat+ a felfuttatot élesztőt .jól összegyúrjuk,kissé megdagasztjuk majd ..hagyj...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes