1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
7 dkg kr.cukor,
3 dkg só,
2 tojás, + 1 a kenéshez,
5 dl tej,
2 ek étolaj,.
A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk.
A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle)
Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk.
Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Legalább még 30 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a kalács, 200 fokon elkezdjük sütni 10 percig, majd 170-180 fokon sütjük készre kb. 30p.
Sütéskor az elején nagyon figyeljünk oda,nehogy megégjen a teteje ! Ha nagyon sül, sütőpapírt tegyünk rá! Sonka mellé nagyon finom!!
A tésztához a lisztet dagasztótálba tesszük. A közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel. Hagyjuk, hogy...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tejet melegítsd meg (ne forróra),keverd bele a hozzávalókat a liszt kivételével, majd alaposan keverd ki a masszát! Végül add hozzá a lisztet is, és gyúrd össze! FONTOS: nem k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt futtatni, liszt,só,tojás,cukros tej, gyenge tésztát kell kapni. Víz amennyit felvesz. Jól kidagasztani, bele a langyos vaj / ettől lesz foszlós. Újra simává dolgozni. Tet...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA langyos tejben elkeverek egy kanál cukrot, majd felfuttatom benne az élesztőt. Kimérem a lisztet, adok hozzá csipet sót, a 3 tojássárgáját, porcukrot, olajat és az élesztős teje...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű