1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
7 dkg kr.cukor,
3 dkg só,
2 tojás, + 1 a kenéshez,
5 dl tej,
2 ek étolaj,.
A cukorból, élesztőből, 10 dkg lisztből 2 dl langyos tejben kovászt készítünk.
A kelt kovászt összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. ( két kalács lesz belőle)
Egy adagot annyi felé osztunk, ahány fonatot akarunk.
Megfonjuk a kalácsot, olajozott tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Legalább még 30 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a kalács, 200 fokon elkezdjük sütni 10 percig, majd 170-180 fokon sütjük készre kb. 30p.
Sütéskor az elején nagyon figyeljünk oda,nehogy megégjen a teteje ! Ha nagyon sül, sütőpapírt tegyünk rá! Sonka mellé nagyon finom!!
Az élesztőt az 1 kk cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatom. A lisztet a vajjal, a 3 dkg porcukorral, a 2 tojássárgákkal, csipet sóval és az élesztővel összedolgozom. Ann...
Elkészítési idő: 2 óraA hozzávalókat kimixerelni sütőpapiros tepsibe tenni és meggyel telerakni, 180 fokon kb 35 percet sütni.
Elkészítési idő: 45percAz élesztőt felfuttatjuk és a liszttel, a langyos tejjel, a cukorral, a tojások sárgájával, a csipet sóval kalácstésztát dagasztunk. Amikor már elválik a tészta az edény falától, h...
Elkészítési idő: