Tésztához:
- 35 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 3 dkg porcukor
- 1/2 dl tej
- diónyi vaj
- csipet só
Töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek cukor
Az élesztőt az 1 kk cukorral és a meglangyosított tejjel felfuttatom.
A lisztet a vajjal, a 3 dkg porcukorral, a 2 tojássárgákkal, csipet sóval és az élesztővel összedolgozom. Annyi tejet még adok hozzá, hogy puha tésztát kapjak.
Duplájára kelesztem, közben a 10 dkg vajat a 10 dkg porcukorral jól kikavarom.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom és megkenem a kikavart cukros margarinnal. Azután feltekerem, mint a piskótát és 2-3 ujjnyi szélesre darabolom (igazából a tepsi mérettől függően 8-12 db-ra vágom).
Kivajazott tepsibe, egymástól távolabb teszem őket. Tetejüket megkenem tojássárgával és 40-50 percig letakarva még pihentetem.
A még hideg sütőbe teszem, nagy lángon kezdem el sütni, amikor kezd halványan színe lenni, akkor takarékra veszem. Amikor már szép piros vaníliás cukros+ cukros tejjel még meglocsolom a tetejét és pár percig még a sütőben hagyom.
Melegen, hidegen egyaránt tálalható.
a hozzávalókat összedagasztottam, 30 percet kelt- majd 4 cipót formáztam. ... pihent.... kezemmel ellapítottam.... rátettem a sonkát, (vagy bármi más tölteléket), majd mint a bage...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn lesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt. 2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Először a lisztet a sóval, úgy hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A lisztet, a vajat, a zsírt, és 10 dkg cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejjel felfuttatjuk , és a tésztához adjuk az 1 egész tojással, és a sóv...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes