50 dkg finomliszt,
1 mk só,
2,7 dl tej,
1 tojás,
2,5 ek cukor
(+ én fél csom vaniliás cukrot is teszek)
fél dl olaj,
2 dkg élesztő
Az átszitált lisztbe beleteszem a sót,a cukrokat,a tojást,majd a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt. Elkezdem összedolgozni,folyamatosan adom hozzá az olajat és tejet amiket pár mp-re mikróba is lehet langyosítani.
Bedagasztom.
Akkor jó ha kicsit hólyagosodik.
Duplájára kelesztem,aztán lehet formázni.
Kicsit pihentetem,előmelegítem a sütőt és kb 30 perc alatt megsütöm.
Sütés előtt egy felvert tojással lekenem.
Fonott kalácsnak és bármilyen töltelékes és formájúnak is tökéletes(pl sima fonott,túrós batyu,lekváros bukta,diós,mákos,almás)
A kalácshoz a lisztet minden esetben érdemes átszitálni.
S ami a legfontosabb: tegyünk egy csipet sót a tésztába, hogy kiemeljük az ízeket. Hozzávalók 1 darab fonott kalácshoz:
50 dkg kelt tésztákhoz való liszt + 1-2 evőkanál a tészta kidolgozásához
2 dkg friss élesztő
1 db nagyméretű tojás (vagy 2 db kicsi)
1 teáskanál hideg víz
2 dl tej
8 dkg cukor
1,5 teáskanál finom szemű tengeri só
7-8 dkg puha vaj
1 evőkanál jégcukor a díszítéshez
Elkészítés: A tejet meglangyosítom, 1 mokkáskanál cukrot lecsípek a kimért mennyiségből, 1 dl-t tálba öntök a tejből, és elkeverem benne a cukrot. Az élesztőt belemorzsolom. Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a maradék cukrot, a sót. A tojást kissé felverem. Nagyjából az 1/3-át félreteszem, és lefedve a hűtőszekrénybe küldöm. A vajat egészen apró kockákra vagdosom.
Amikor az élesztő felfutott, előveszem a háztartási robotgépet a dagasztóbetéttel. Először a lisztes keveréket elkezdem keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagolom hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is. Alaposan kidagasztom. Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.
Egy tiszta tálba teszem, aminek az aljára fátyolnyi lisztet szórok, és letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztem.
Ha megkelt, némi lisztet szórok a gyúródeszkára, és jó alaposan átgyúrom a tésztát, hogy a levegőbuborékok nagy része távozni tudjon. Nagyobb gombóccá formálom a tésztát, és konyharuhával megint letakarva 10-15 percet állni hagyom.
Ha ismét megnőtt, a tésztát 3 részre vágom. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat sodrok, a tésztarudakat lazán copfba fonom. Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így lesz ideje szépen megnőni. A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetem letakarva. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adok, villával kissé felverem, és ecsettel szépen megkenem vele a kalácsot, majd megszórom a jégcukorral.
Beteszem a sütőbe, amit csak akkor kapcsolok 175 fokra, amikor a kalács már bent van – így szépen sül. Nagyjából 25-30 perc alatt aranyszínűre sütöm.
Rácson hagyom hűlni.
Az élesztőt felfuttajuk, ha kézzel dagasztunk. (gépi dagasztásnál ez nem szükséges.) A dagasztótálba belemérünk 1/2 kg lisztet, 2 tojássárgát, 5 dkg porcukrot, csipet sót, az olva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást és a tojás sárgáját. A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjünk bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű