Családireceptkönyv.hu

Magvas rozskenyér fél adag


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Öregtészta-amit előző este készítek el.
12,5 dkg BL80-as finom liszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű graham vagy tönköly liszt
1,5 dl víz,
1/2 teáskanál cukor,
1 dkg élesztő.

A tészta hozzávalói:
12,5 dkg öregtészta,
10 dlg BL80 liszt,
5 dkg rozsliszt,
8 dkg graham-tönkölyliszt vegyesen (5 dkg graham, 3 tönköly)
1 tk. só,
1 ek olaj,
1 dkg élesztő,
1 mokkáskanál méz,
1,7 dl víz,
1 tk. sikér.
Ebből a mennyiségből félkilós kenyérke lesz!

Elkészítés:


Öregtészta készítése:
A hozzávalókat egyneművé dagasztom, és letakarva hagyom a konyhapulton 10-12 órát kelni. Ezután a hűtőben tárolom felhasználásig.

A tészta készítése:
A magok kivételével az összes hozzávalót bekészítem a dagasztógép üstjébe, elindítom a dagasztást. A tészta ragacsosabb lesz, mint a fehérlisztes, de ez így jó. Az utolsó 5 percben adom hozzá a magokat, amiből egy-két evőkanálnyit félreteszek a díszítéshez.
Kelsztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, kilapogatom a kezemmel, két oldalról kicsit visszahajtok belőle, majd feltekerem. Sütőpapírral kibélelt formába teszem (22x13-as formában fér el). Ismét hagyom kelni, kb. egy óra alatt lesz tele a sütőforma. Ezalatt a sütőt előmelegítem 220 fokra.
A megkelt tésztát bemetszem egy pengével, majd alaposan lepermetezem vízzel. Megszórom a félretett magokkal, majd azokat is bőven lepermetezem vízzel.
Gőzös sütőben sütöm 220 fokon 10 percig, majd 200 fokon még kb. 35 percig. Ha szükséges húsz perc után letakarom a tetejét egy fóliával.
Rácsra teszem hűlni.

Magvas rozskenyér fél adag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
236.Vali kenyere/igazi
236.Vali kenyere/igazi

3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétsze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Gyors magos kenyér
Gyors magos kenyér

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a szárazanyagot, az zsírt és a sót. Egy kizsírozott hosszúkás formába (21x8cm) öntjük, megszórjuk a tetejét a magvakkal, és 180 fokon tűpróbáig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Andrea
Dinkelbrot mit Sonnenblumenkernen – vegan
Dinkelbrot mit Sonnenblumenkernen – vegan

1. Schritt Den Backofen auf 40 °C vorheizen. 2. Schritt Beide Mehle, Sonnenblumenkerne, die vermahlenen Gewürze und Salz in einer grossen Schüssel vermengen. Mit der Faust in...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Bagett
Bagett

Az egészet jól összedolgoztam ( robotgéppel 10 + 5 perc) Közben 20 percig pihentettem. 4 felé osztottam és úgy kelesztettem 30 percig. Atán megformáztam sütőpapírral választott...

Elkészítési idő: 2 óra +
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk