menu

Családireceptkönyv.hu

Rétestészta készítése


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 e. kanál olaj
2 e. kanál ecet
2,5 dl forró víz
3 e.kanál disznó zsír
1/2 kg átszitált sima liszt
1 db tojás
csipetnyi só

Elkészítés:




Rétes tészta készítése
A disznó zsírt,olajat,ectet,sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáajuk a lisztet ,tojást és jól kidolgozzuk a tésztát , letakarva 1 órát pihentetjük.Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát, majd egy vászon asztalterítőn amit lelisztezünk kihúzzuk a tésztát óvatosan .
Amikor kész vagyunk ,töltjük tetszés szerint a rétestésztát , majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe rakjuk és megsütjük

Rétes- töltelékek
(2 cipóból nyújtott lapokhoz elegendő mennyiségben.)

Almatöltelék:

1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.
Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túrótöltelék:

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.
Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.
Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.
Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.
Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Diótöltelék:

15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.
Vagy:
5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral, hozzáadjuk a 20 dkg őrölt diót, majd a tojások keményre vert habját, és egy kanál morzsát. Lazán kell felsodorni, hogy legyen helye nőni a tölteléknek.
Vagy:
25 dkg cukrot kevés vízzel olvasszunk fel, majd forraljuk is, s ekkor keverjük hozzá az 50 dkg darált diót. Tehetünk hozzá lazításként egy kevéske tejet is, de túl lágy ne legyen.

Mákos töltelék:

50 dkg darált mákot sűrűre főzünk egy csésze tejben, amelybe 25 dkg cukrot kevertünk, s ha kihűl, vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ízlés szerint keverhetünk hozzá mazsolát, és 2-3 evőkanálnyi lekvárt is.
Ügyeljünk arra, ne legyen túl híg a töltelék.

Káposztatöltelék

80 dkg-1 kg káposztát legyalulunk, kicsit megsózzuk, s fél órát állni hagyjuk, s kicsavarjuk.
5 dkg megforrósított zsírban először fedő alatt, kevés vízzel pároljuk, majd félidőtől fedő nélkül sárgára pirítjuk.
Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, vagy cukorral. Ezt a rétest sütés után nem cukrozzuk.

Cseresznyés-, meggyes-, és szilvás töltelék:

Egy rétesre 50 dkg gyümölcsöt számítsunk, kimagozzuk, levét kissé kinyomkodjuk, s a megkent, morzsával hintett tésztára szórjuk. Végül fahéjas cukorral szórjuk meg egyenletesen.
Nagyon finom úgy is, ha még darált mákkal is meghintjük.

Tökös töltelék:

A sütnivaló tököt lereszeljük, egyenletesen rászórjuk a zsiradékkal locsolt, morzsás tésztára, bőven megszórjuk vaníliás cukorral ízesített kristálycukorral, s fahéjjal is keverhetjük

Tökös-mákos töltelék:

10 dkg darált mákot elkeverünk 1 dl tejföllel, 20 dkg cukorral, reszelt citromhéjjal, és 40 dkg sült tökpürével. A tölteléket meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal.




Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zserbógolyó
Zserbógolyó

mindent összekevertem,formáztam.............. hempergetéshez darált dió,cukormentes csoki,kakaópor

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
ciocolata de casa
ciocolata de casa

incalziti laptele, adaugati zahar, cacao. topiti untul pe baie de aburi, si adaugati-l in lapte.amestecati si fierbeti 2 minute. turnati in forme si puneti in frigider.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rothschild piskóta
Rothschild piskóta

A tojás sárgáját a vaníliával és a citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a sárgáját, majd beleforgatjuk a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mandulavaj fahéjjal
Mandulavaj fahéjjal

1. Az egész mandulát pörköld 150 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig: közben párszor rázogasd meg. Akkor jó, amikor kezd aranybarna színt ölteni és finom pörkölt mandula i...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk