1 bögre rizs,
1.5 liter tej,
3-4 db egésztojás, (nagyságtól függ a mennyiség)
1/4 ráma,
4 vaníliáscukor,
12 dkg p.cukor,
2-3 közepes savanykás alma,
1 mkk. sütőpor,
2 citrom reszelt héja
csipet só
eperszószhoz:
500 g fagyasztott eper
1 evőkanál citromlé
50 g barna cukor
fél teáskanál fahéj
8 g (1 közepesen púpozott evőkanál) étkezési keményítő
A rizst megmossuk és előmelegített tejbe feltesszük főni. Nagyon lassan, ( villanytűzhelyen 4-5 fokozat, gáztüzhelyen legkisebb láng) többszöri keverés mellett főzzük. A végén krémes állagú lesz. Hűtjük!
A vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citrom héját is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a végén ezzel lazítjuk. Az almát felkockázzuk és hozzákeverjük.
Vajazott tepsibe öntjük és 180 fokon aranybarnára sütjük.
Kockára vágva porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
Eper szósz
Az epret a citromlével feltesszük főni.
A cukrot a fahéjat és a keményítőt összekeverjük és a megfőtt eperhez adjuk. Kiforraljuk és a felfújttal tálaljuk
1. a vízbe rakunk egy kicsi sót és megfőzzük benne a darát (krémes állagúnak kell lennie és nem szabad hogy ropogjon a dara, ha megkóstoljuk) 2. a túrót összetörjük és összekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA langyos tejfölös tejben felfuttatjuk az élesztőt (picit habos lesz a teteje). Ebben elkeverjük a többi hozzávalót és a legvégén a liszttel összedolgozzuk. Nem kelesztjük, hanem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojásokkal felváltva apránként hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a tejet, végül a sütőport és a fahéjat, és jól összedolgozzuk. Kivajazot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet és a vaníliás cukrot simára keverem a fele tejjel. Tej másik felét felrakom a tűzhelyre s mikor forr beleöntöm a masszát s csomómentesre főzöm álandó keverés mellett. A pép...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű