menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói galuska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 féle piskóta, sima, kakaós, diós.
Sima piskóta
5 tojás
5 ek. kr. cukor,
6 ek. liszt,
1 mokkás kanál szódabikarbóna.

Kakaós piskóta:
5 tojás,
5 ek kr. cukor,
5 ek liszt,
1 ek. kakaó.
1 mkk. szódabikarbóna

Diós piskóta:
5 tojás,
5 ek. kr.cukor,
5 ek. liszt, 1 púpos ek. darált dió,
1 mkk szódabikarbóna

Vaníliakrém:
1 L tej,
2 tojás,
2 vaníliáscukor,
5 ek cukor,
1 csm vaníliapuding,
1 púpos ek liszt,

Puncs szirup:
3 dl víz,
20 dkg cukor,
3ek. rum,
1 citrom és egy narancs reszelt héja,
10 dkg mazsola.

Csoki öntet:
1 dl víz ,
5 ek.cukor,
1 púpos ek kakaó,3 ek. rum, 1 van.cukor,

Szóráshoz
kevés baracklekvár
10 dkg durvára vágott, vagy darált dió
0,5L habtejszín, kevés cukor

Elkészítés:


Először elkészítjük a krémet és az önteteket.

Puncs szirup:
A 3 dl vízbe forrásig melegítjük a cukrot, a citrom és narancshéját a mazsolát. Ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a rumot.

Csoki öntet:
1 dl vízbe elkeverjük az 5 ek cukrot, az 1 ek. kakaót, van. cukrot, és felfőzzük. A végén hozzáadjuk a rumot.

Vaníliakrém:
A pudingot, lisztet, kevés tejben simára keverjük, a többi tejet felforraljuk. A tojássárgáját és a cukrokat a pudinghoz keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Sűrű krémmé főzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és végül hozzáadjuk a forró pudinghoz. Félretesszük hűlni.

Sima piskóta
5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kr.cukrot, azzal is verjük, végül a tojások sárgáját adjuk hozzá. A szódaporral kevert lisztet fakanállal dolgozzuk a habba. Kikent lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

Kakaós piskóta
Készítése megeggyezik a sima piskótáéval. 5 ek,liszt,-5ek kr.cukor-5 tojás-1ek kakaó.

Diós piskóta
5 tojás -5 ek kr.cukor -5ek. liszt -1 púpos ek darált dió. A készítése u.a.

Összerakás:
Egy tálcára vagy tepsibe tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a puncs szirup harmadával, megkenjük lekvárral, és rárakjuk a krém harmadát. A kakaós lapot rátesszük, ezt is meglocsoljuk puncs sziruppal-lekvár-krém. Rá a dióslap,-puncs szirup -lekvár - 10 dkg durvára vágott, vagy darált dió, - krém. egy-két órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Kevés cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, és hűtjük.

Tálalás
Evőkanállal kis galuskákat szaggatunk a tésztából, tányérra halmozzuk, tejsznhabrózsával díszítjük, és csokiöntettel kényeztetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fél adaghoz
Tepsi méret: 33x20cm
2 tojásos piskótákat sütöttem.
A puncs szirupból fél adagot készítettem, viszont a csokiöntetből egészet, mert a csokiból sosem elég!?

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Mézes puszedli - takarékos recept
Mézes puszedli - takarékos recept

1. A cukrot lábasba szórjuk, közepes lángon barnára karamellizáljuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. A tejet ráöntjük, majd kis lángon addig főzzük, míg a karamell a tejben föl nem ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós csiga (Szafi)
Kakaós csiga (Szafi)

Elkészítés: A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd öntsük őket össze és gyúrjuk egyneművé. A tésztát bambuszrostliszttel megszórt munkafelülete...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Panettone 2.Dolce vita
Panettone 2.Dolce vita

Az élesztő felét keverjük el 0,8 dl langyos vízzel, keverjük míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és keles...

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Proteines csokis keksz
Proteines csokis keksz

200 fokos előmelegített sütőben süsd, amíg elkészül. Nem tudom mennyi idő, mert nem figyeltem Ja, rakhatsz bele kicsi fahéjat, az még finomabbá teheti, ha szereted.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk