menu

Családireceptkönyv.hu

Somlói galuska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 féle piskóta, sima, kakaós, diós.
Sima piskóta
5 tojás
5 ek. kr. cukor,
6 ek. liszt,
1 mokkás kanál szódabikarbóna.

Kakaós piskóta:
5 tojás,
5 ek kr. cukor,
5 ek liszt,
1 ek. kakaó.
1 mkk. szódabikarbóna

Diós piskóta:
5 tojás,
5 ek. kr.cukor,
5 ek. liszt, 1 púpos ek. darált dió,
1 mkk szódabikarbóna

Vaníliakrém:
1 L tej,
2 tojás,
2 vaníliáscukor,
5 ek cukor,
1 csm vaníliapuding,
1 púpos ek liszt,

Puncs szirup:
3 dl víz,
20 dkg cukor,
3ek. rum,
1 citrom és egy narancs reszelt héja,
10 dkg mazsola.

Csoki öntet:
1 dl víz ,
5 ek.cukor,
1 púpos ek kakaó,3 ek. rum, 1 van.cukor,

Szóráshoz
kevés baracklekvár
10 dkg durvára vágott, vagy darált dió
0,5L habtejszín, kevés cukor

Elkészítés:


Először elkészítjük a krémet és az önteteket.

Puncs szirup:
A 3 dl vízbe forrásig melegítjük a cukrot, a citrom és narancshéját a mazsolát. Ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a rumot.

Csoki öntet:
1 dl vízbe elkeverjük az 5 ek cukrot, az 1 ek. kakaót, van. cukrot, és felfőzzük. A végén hozzáadjuk a rumot.

Vaníliakrém:
A pudingot, lisztet, kevés tejben simára keverjük, a többi tejet felforraljuk. A tojássárgáját és a cukrokat a pudinghoz keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Sűrű krémmé főzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és végül hozzáadjuk a forró pudinghoz. Félretesszük hűlni.

Sima piskóta
5 tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kr.cukrot, azzal is verjük, végül a tojások sárgáját adjuk hozzá. A szódaporral kevert lisztet fakanállal dolgozzuk a habba. Kikent lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.

Kakaós piskóta
Készítése megeggyezik a sima piskótáéval. 5 ek,liszt,-5ek kr.cukor-5 tojás-1ek kakaó.

Diós piskóta
5 tojás -5 ek kr.cukor -5ek. liszt -1 púpos ek darált dió. A készítése u.a.

Összerakás:
Egy tálcára vagy tepsibe tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a puncs szirup harmadával, megkenjük lekvárral, és rárakjuk a krém harmadát. A kakaós lapot rátesszük, ezt is meglocsoljuk puncs sziruppal-lekvár-krém. Rá a dióslap,-puncs szirup -lekvár - 10 dkg durvára vágott, vagy darált dió, - krém. egy-két órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Kevés cukorral kemény habbá verjük a tejszínt, és hűtjük.

Tálalás
Evőkanállal kis galuskákat szaggatunk a tésztából, tányérra halmozzuk, tejsznhabrózsával díszítjük, és csokiöntettel kényeztetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fél adaghoz
Tepsi méret: 33x20cm
2 tojásos piskótákat sütöttem.
A puncs szirupból fél adagot készítettem, viszont a csokiöntetből egészet, mert a csokiból sosem elég!?

Somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos, kekszes
Joghurtos, kekszes

A kekszeket szépen sorjában egy magas falú tepsire sorakoztatjuk. Az első pohár natúr joghurtba belekeverjük a vaníliás cukrokat és 2 ek cukrot (amíg a cukorkristályok el nem olvad...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós habos
Diós habos

-a tojások sárgáját + porcukor + víz elkeverjük -beleszorjuk a darált diót + a sütőporos lisztet -a fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a tésztába -TEPSI MÉ...

Elkészítési idő: 35
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Csíkos süti
Csíkos süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Árpád
Barátfüle
Barátfüle

A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne a kockacukrokat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a libazsírral és a sóval. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk