Az én öregtésztám:
•3 dl langyos víz
•csipet só
•50 dkg liszt
•1 ek. olaj
•1 tk. cukor
•1 dkg friss élesztő
Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.
•300 g tk. tönkölyliszt
•200 g BL 80 liszt
•1,5 tk. só
•2 ek. olaj
•1 tk. melasz (elhagyható)
•20 dkg öregtészta (vagy rozskovász)
•2 dl író
•kb. 1,5 dl víz
•15 g friss élesztő
Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz.
Az író szintén nehezen beszerezhető áru, én is hol kapok, hol nem. Ennek híján sem kell kétségbeesni, készíthető csak vízzel is, de akár joghurttal is. Én úgy szoktam, hogy egy 3,5 dl pohárba teszek két nagy evőkanál sűrű (görög) joghurtot és azt engedem fel vízzel, annyival, hogy tele legyen a pohár, azaz 3,5 dl legyen.
A tésztát összeállíthatjuk géppel vagy kézzel is bedagaszthatjuk. Én legelőször kézzel készítettem, mert a felkérés szerint olyan péksüteményt kerestek, ami nem csak szép és finom, hanem szeretettel is készült....
Egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk, amit kelesztőtálban kb. 30-40 percig kelesztünk.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 10-12 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és kb. 10 percig pihentetjük.
Ezután formázzuk. Mini vekniket készítünk belőlük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és ismét kelesztjük őket. Kb. 30 perc alatt nőnek meg. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt zsemléket egy éles pengével hosszában bemetsszük, lepermetezzük vízzel, és finoman megszórjuk tönkölykorpával. Ha nincs tönkölykorpánk, akkor a teljeskiőrlésű lisztből átszitálunk valamennyit és a szitában fent maradó korpaszemeket használjuk.
A tepsit a forró sütőbe toljuk, egy virágpermetezővel alaposan körbespricceljük a sütő belsejét (vagy ha van, gőzfunkciót használunk), majd kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni őket.
Korán reggel feloldottam a kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet kézmelegre langyosítsuk meg (ne legyen melegebb, mert leforrázzuk az élesztőt!), és keverjük el benne az élesztőt és a cukrot. Ha pár perc elteltével egy mozgékony, halkan...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, amit megszórunk egy csipet cukorral, végül ráöntünk kb 2 dl langyos tejet. Miután megkelt az élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet, élesztőt, sót, vajat és a tejet egy keverőtálba öntjük és annyi vízzel dagasztjuk be, hogy kicsit lágyabb tésztát kapjunk, ez lisztfüggő. Ezután éjszakára betesszük a hűtő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű