Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Tönkölyös szendvicszsemlék


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az én öregtésztám:
•3 dl langyos víz
•csipet só
•50 dkg liszt
•1 ek. olaj
•1 tk. cukor
•1 dkg friss élesztő
Gépben 20 percig dagasztatom, majd hagyom, hogy alaposan túlkeljen. Nyáron az üsttel együtt beteszem a hűtőbe 10-12 órára, ilyenkor hűvösebb időben maradhat a gépben egész éjszakára. Másnap bekapcsolom a gépet, de csak addig, míg gombóccá gyűri a tésztát. Tálba teszem, letakarva hűtőbe tárolom, akár 1 hétig, 10 napig is felhasználható.

•300 g tk. tönkölyliszt
•200 g BL 80 liszt
•1,5 tk. só
•2 ek. olaj
•1 tk. melasz (elhagyható)
•20 dkg öregtészta (vagy rozskovász)
•2 dl író
•kb. 1,5 dl víz
•15 g friss élesztő

Elkészítés:


Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz.
Az író szintén nehezen beszerezhető áru, én is hol kapok, hol nem. Ennek híján sem kell kétségbeesni, készíthető csak vízzel is, de akár joghurttal is. Én úgy szoktam, hogy egy 3,5 dl pohárba teszek két nagy evőkanál sűrű (görög) joghurtot és azt engedem fel vízzel, annyival, hogy tele legyen a pohár, azaz 3,5 dl legyen.
A tésztát összeállíthatjuk géppel vagy kézzel is bedagaszthatjuk. Én legelőször kézzel készítettem, mert a felkérés szerint olyan péksüteményt kerestek, ami nem csak szép és finom, hanem szeretettel is készült....
Egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk, amit kelesztőtálban kb. 30-40 percig kelesztünk.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 10-12 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és kb. 10 percig pihentetjük.
Ezután formázzuk. Mini vekniket készítünk belőlük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és ismét kelesztjük őket. Kb. 30 perc alatt nőnek meg. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt zsemléket egy éles pengével hosszában bemetsszük, lepermetezzük vízzel, és finoman megszórjuk tönkölykorpával. Ha nincs tönkölykorpánk, akkor a teljeskiőrlésű lisztből átszitálunk valamennyit és a szitában fent maradó korpaszemeket használjuk.
A tepsit a forró sütőbe toljuk, egy virágpermetezővel alaposan körbespricceljük a sütő belsejét (vagy ha van, gőzfunkciót használunk), majd kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni őket.

Tönkölyös szendvicszsemlék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Puha sonkás kifli
Puha sonkás kifli

A fenti anyagokból keményebb tésztát készítünk és jól kigyúrjuk. Kinyújtjuk, háromszögletű darabokra vágjuk, közepére darált sonkát, vagy tarját teszünk. Kiflikké alakítjuk, tetejé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Szevike
Csodatészta Hűtő 2.  A HRUSCSOVI TÉSZTA
Csodatészta Hűtő 2. A HRUSCSOVI TÉSZTA

Az élesztőt meleg folyadékban feloldjuk, belekeverjük a sót és a cukrot és egy kevéske lisztet. Meleg helyen hagyjuk kicsit kelni. Közben minden fanatizmus nélkül szétdörzsöljük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Pörköltes kenyér - Limara
Pörköltes kenyér - Limara

A lisztet, a sót, a tejfölt, a vizet, a pörkölt szaftját és az élesztőt a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. 20 perces dagasztás programmal egy könnyű, de nem ragacsos tésztát készítünk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anett
Kelesztés nélküli kifli
Kelesztés nélküli kifli

1. Liszthez hozzáadjuk a cukrot, sót, rámorzsoljuk az élesztőt, majd mehet rá a puha vaj és a langyos tej. Összegyúrjuk -» ha lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy 2- A mun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk