Hozzávalók: (kisűlve 850 g-os kenyér lett)
30 dkg fehér búzaliszt, (szitálva)
200 g rétesliszt,
30 g vaj,
2 dl langyos víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
8 g só
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig dagasztjuk. Ha már nem ragad a kézre és a tál falára, akkor jó. Betakarva duplájára kelesztjük. Nekem pontosan 55 percig tartott. Kézzel még egy kicsit átdolgoztam.
Tehát a szobahőmérséklettől függ, mennyi ideig tart, kevés élesztőt tartalmaz, ezért tulajdonképpen lassabban is tart, mint különben.
Egy enyhén lisztezett deszkára helyezzük a tésztát, ha két formában sütjük, akkor most kell elfelezni és a tésztát szépen kigömbölyíteni.
Betakarva hagyjuk 5-6 percig pihenni.
Ezután lelapítjuk a tésztát, majd feltekerjük. Hasonlóan, mint a beiglit, de a széleit mindig nyomjuk oda az alsó tésztához. Tehát nem csak lazán feltekerjük, hanem a két hüvelykujjunk szélével összezárjuk a két tésztát, majd újból tekerünk rajta. A tekercset lapos tenyérrel kisodorjuk a forma hosszára. Alaposan kiolajozzuk a formát és belefektetjük a tésztát. Laposra nyomkodjuk, úgy hogy a végeit és a sarkokat is kitöltse.
Betakarva ismét hagyjuk kelni. Nálam ez ismét 55 percig tartott.
Amikor látjuk, hogy feljött a tészta több mint feléig, kapcsoljuk be a sütőt 230°-ra. Betesszük a sütőbe, kb. 15-20 perc múlva visszakapcsoljuk 210-200°-ra és összesen kb. egy órát sütjük. Ha nyitott formában, gondolom, megrövidül a sütési idő.
Rögtön kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
Ha teljesen kihűlt, felszeletelve lefagyaszthatjuk és amikor szükséges, csak annyi szeletet kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Úgy fagyosan mehet a piritó-gépbe és pillanatok alatt kész a friss piritós.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Belerakjuk a puha vajat és a tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót összekeverjük pár perc alatt, és lefedve otthagyjuk. (Célszerű este elkészíteni). 12 óra múlva lisztezett deszkára borítjuk, és borítékformában egymásra hajto...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 160ºC-ra. Bélelj ki egy 20x10cm-es kenyérformát sütőpapírral, hogy az oldalára kelj. 3. Helyezze az egész mandulát a turmixgép kancsójába, és őrölje 15 máso...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Közepes