menu

Családireceptkönyv.hu

Tósztkenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (kisűlve 850 g-os kenyér lett)

30 dkg fehér búzaliszt, (szitálva)
200 g rétesliszt,
30 g vaj,
2 dl langyos víz
1 dl tej
2 dkg élesztő
8 g só

Elkészítés:


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalót belemérjük a dagasztógép üstjébe, vagy ha kézzel dagasztjuk egy nagy tálba. Ráöntjük a folyékony adalékokat és kb. 10 percig dagasztjuk. Ha már nem ragad a kézre és a tál falára, akkor jó. Betakarva duplájára kelesztjük. Nekem pontosan 55 percig tartott. Kézzel még egy kicsit átdolgoztam.
Tehát a szobahőmérséklettől függ, mennyi ideig tart, kevés élesztőt tartalmaz, ezért tulajdonképpen lassabban is tart, mint különben.
Egy enyhén lisztezett deszkára helyezzük a tésztát, ha két formában sütjük, akkor most kell elfelezni és a tésztát szépen kigömbölyíteni.
Betakarva hagyjuk 5-6 percig pihenni.
Ezután lelapítjuk a tésztát, majd feltekerjük. Hasonlóan, mint a beiglit, de a széleit mindig nyomjuk oda az alsó tésztához. Tehát nem csak lazán feltekerjük, hanem a két hüvelykujjunk szélével összezárjuk a két tésztát, majd újból tekerünk rajta. A tekercset lapos tenyérrel kisodorjuk a forma hosszára. Alaposan kiolajozzuk a formát és belefektetjük a tésztát. Laposra nyomkodjuk, úgy hogy a végeit és a sarkokat is kitöltse.
Betakarva ismét hagyjuk kelni. Nálam ez ismét 55 percig tartott.
Amikor látjuk, hogy feljött a tészta több mint feléig, kapcsoljuk be a sütőt 230°-ra. Betesszük a sütőbe, kb. 15-20 perc múlva visszakapcsoljuk 210-200°-ra és összesen kb. egy órát sütjük. Ha nyitott formában, gondolom, megrövidül a sütési idő.
Rögtön kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
Ha teljesen kihűlt, felszeletelve lefagyaszthatjuk és amikor szükséges, csak annyi szeletet kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Úgy fagyosan mehet a piritó-gépbe és pillanatok alatt kész a friss piritós.

Tósztkenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kenyér élesztett öregtésztával Limara
Kenyér élesztett öregtésztával Limara

A szokásos módon bedagasztom a tésztát.majd hagyom duplájára kelni. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd megformázom a kenyeret.Zsírozott lisztezett formába teszem és hagyom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

Bedagaszt 10 perc pihentetés 8 fele osztjuk felgömbölyít 10 perc pihentetés felgömbölyít, tojással megken szezámmagba forgat Kelesztés 35-40 perc Sütés előmelegített sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: SayenFreya
Mindennapi kenyerünk
Mindennapi kenyerünk

3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kovász és kovászos kenyerek
Kovász és kovászos kenyerek

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk