Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg méz
30 dkg vaj
30 dkg világos barna cukor
1 kg liszt
1 narancs reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk szegfűszeg
1 tk szegfűbors
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsen dió
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás

????? 2 dl langyos tej és kakaópor???

Íróka:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 tk citromlé

Elkészítés:


Egy kis lábasba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjü amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást habosra keverünk, majd a robotgép alacsony fokozatán váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kiengedve hagyjuk egy kicsit kiengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerint formával kivágjuk.

A maradék tojást 1 evőkanál vízzel felkeverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat.
180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addíg amíg egy kis színt kapnak.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és díszítjük.

Az írókához a tojás fehérjét legalább 5 percig keverjük a cukorral magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, amitől fényes és könnyű lesz. Akkor jó ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy zacskóba töltjük aminek az egyik sarkán egészen pici lukat vágunk. Ezzel díszítjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tari Éva
Mákos ködmönujj
Mákos ködmönujj

Elkészítése: Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatjuk. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis meggyes kalács
Csokis meggyes kalács

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből maj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Márványos kuglóf
Márványos kuglóf

A vajat a porcukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporos lisztet is a masszához adjuk. 2-be vesszük, az egyikbe kakaót keverünk. A kétféle tésztá...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Hongkongi molnárka--Mónika blogger
Hongkongi molnárka--Mónika blogger

A fenti hozzávalókat - a margarin kivételével - kenyérsütőgép üstjébe tesszük és kb. 30 perc alatt szép, sima kelt tésztát dagasztatunk belőle. Az olvasztott margarint csak a dagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk