menu

Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács


Írta:

Elk. idő: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg méz
30 dkg vaj
30 dkg világos barna cukor
1 kg liszt
1 narancs reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk szegfűszeg
1 tk szegfűbors
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsen dió
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás

????? 2 dl langyos tej és kakaópor???

Íróka:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 tk citromlé

Elkészítés:


Egy kis lábasba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjü amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást habosra keverünk, majd a robotgép alacsony fokozatán váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kiengedve hagyjuk egy kicsit kiengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerint formával kivágjuk.

A maradék tojást 1 evőkanál vízzel felkeverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat.
180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addíg amíg egy kis színt kapnak.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni és díszítjük.

Az írókához a tojás fehérjét legalább 5 percig keverjük a cukorral magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, amitől fényes és könnyű lesz. Akkor jó ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy zacskóba töltjük aminek az egyik sarkán egészen pici lukat vágunk. Ezzel díszítjük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Cukros briós, ahogyan én szeretem
Cukros briós, ahogyan én szeretem

A fotó az internetről van! Nem saját, csupán a fonás miatt tettem fel. Összekeverem a liszttel a porcukrot, a felfuttatott élesztőt és a tejet. Picit hagyok a 2,5 dl.ből, mert...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csörögefánk
Csörögefánk

A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk. Kiváló recept!

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fánk új ruhában
Fánk új ruhában

Elkészítés: Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrom.Közepesen lágy tésztát kapunk.Kelesztjük 40 percig,majd átgyúrjuk és újra kelesztjük kb 20 pe...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Lekváros bukta
Lekváros bukta

Kevés cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt kb. 10-15 perc alatt felfut. A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, a vajat csak a végén adjuk hozzá. Letaka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk