2,5 dl langyos tej+0,5 dl a kovászhoz, 6 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 tk só, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj
Először a kovászt készítjük el. 0,5 dl langyos tejbe belekeverjük a 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 ek. lisztet, összekeverjük, majd a tetejét is meghintjük 1 ek. liszttel. 15 percre félretesszük. Közben a lisztet a dagasztógépbe tettem a sóval, cukorral. közepébe mélyedést készítettem. Beleütöttem a tojást és a tojássárgáját, majd a langyos tejet és a kovászt. Dagasztani kezdtem és amikor kezdett összeállni, akkor hozzácsorgatom több részletbe a vajat. Akkor van kész, amikor nem ragad a kezünkhöz és az edény falához. Tálba tettem és duplájára kelesztettem. Kelesztés után óvatosan kifordítottam a tésztát és kicsit átgyúrtam, majd négy felé vágtam. A négy részt gömbölyítettem és egy negyed órát pihentettem. A pihentetett tésztából négy rudat sodortam és megfontam a kalácsot. Bekentem egy egész tojással és fél órát kelesztettem. Félidőben bekapcsoltam a sütőt és előmelegítettem 170 fokra. A tésztát még-egyszer bekentem a felvert a tojással és 40 perc alatt készre sütötte,
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, leveszünk belőle annyit, amiből m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat megolvasztjuk. A lisztet elkavarjuk a sóval és 2 evőkanál cukorral. A tejet meglangyosítjuk, belekavarjuk a maradék cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot, a lekvárt, a zsírt és a tojást keverjük habosra habverővel. A lisztet, sütőport és a kakaóport keverjük össze. A masszát a liszttel kavarjuk el és fokozatosan adagoljuk h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el. A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű