45 dkg liszt
1,5 kiskanál sütőpor
fél kiskanál só
3 evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
25 dkg puha vaj, vagy margarin
1,5 dl rum, vagy aroma
2,5 dl főzött kávé
35 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor vagy aroma
3 nagy tojás
Rumos cukormáz: (elhagyható)
25 dkg porcukor
3-4 ek. rum
Melegítsd elő a sütőt, és vajjal kenj ki egy kuglófformát, liszt helyett szórd meg egy evőkanál kakaóporral.
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Olvaszd fel a vajat, és elektromos habverő segítségével keverd krémes állagúra a cukorral. Add hozzá a kakaóport, a kávét, és a rumot is. Tedd bele a villával összekevert tojásokat, majd ezt a masszát öntsd a liszthez és forgasd össze. Öntsd a tésztát a formába, és előmelegített sütőben alacsony fokozaton (180 °C fokon) süsd kb. 70 percig. Végezz tűzpróbát.
Amikor kihűlt, szórd meg a tetejét porcukorral, vagy csurgass rá csokoládét, vagy kend meg rumos cukormázzal.
A hozzávalókat folyamatos kavargatás mellett felfőzzük, majd levesszük a tűzről, de nem hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor még langyos, belekeverünk 3 evőkanál olajat + pár csepp ece...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fánkok elkészítése: A sütőt 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük. A vizet a vajjal, sóval és cukorral összeforraljuk, hozzáadjuk a lisztet és összemelegítjük, kb. 3...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa vajat habosra keverjük a porcukorral --egyenként belekeverjük a tojásokat -lisztet elkeverjük a sütőporral igy adagoljuk a masszába -+ citrom reszelt héja + vaniliás cu...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA masszát összedolgozni, majd diónyi masszából kis golyókat formázunk. Egy formát a markunkba téve és a másik kéz hüvelykujjával a közepét megnyomni. Így alakult ki ez a forma. Ut...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű