45 dkg liszt
1,5 kiskanál sütőpor
fél kiskanál só
3 evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
25 dkg puha vaj, vagy margarin
1,5 dl rum, vagy aroma
2,5 dl főzött kávé
35 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor vagy aroma
3 nagy tojás
Rumos cukormáz: (elhagyható)
25 dkg porcukor
3-4 ek. rum
Melegítsd elő a sütőt, és vajjal kenj ki egy kuglófformát, liszt helyett szórd meg egy evőkanál kakaóporral.
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Olvaszd fel a vajat, és elektromos habverő segítségével keverd krémes állagúra a cukorral. Add hozzá a kakaóport, a kávét, és a rumot is. Tedd bele a villával összekevert tojásokat, majd ezt a masszát öntsd a liszthez és forgasd össze. Öntsd a tésztát a formába, és előmelegített sütőben alacsony fokozaton (180 °C fokon) süsd kb. 70 percig. Végezz tűzpróbát.
Amikor kihűlt, szórd meg a tetejét porcukorral, vagy csurgass rá csokoládét, vagy kend meg rumos cukormázzal.
Az egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatunk, amennyit felszív, a másik felét morzsára daráljuk (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarjuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 175ºC fokra, közben pedig egy kevés vajjal kenjünk ki, majd egy kis liszttel szórjunk meg egy sütőformát. A kimagozott meggyet és a mandulaforgácsot szórjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hat egyenlő részre osztjuk. A hat részből kettőből egyenlő nagyságú lapokat sütünk. A másik négyet ugyan akkorára nyújtjuk ki m...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes