tésztához:
60 dkg liszt,
1 evőkanál tejföl,
1 tojás,
1 kávéskanál kristálycukor,
4 dl langyos víz,
1 evőkanál 10% ecet.
közepébe 20 dkg (meggy) lekvár.
kenéshez:
30 dkg háj,
10 dkg liszt.
A hájat tíz deka finomliszttel összegyúrjuk. A hatvan deka lisztet nagyobb tálba borítjuk, beleborítjuk a langyos vizet, a tojást, az ecetet, a kristálycukrot, a tejfölt, és az egészet szép hólyagosra kidagasztjuk.
Amikor elkészült, lisztezett gyúródeszkán is átforgatjuk, és vékonyra kinyújtjuk. Vizes kézzel rácsipkedjük a hájat úgy, hogy mindenhol befedje a tésztát. Kezünkkel kicsit bele is nyomkodjuk, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit
Végeit lezárjuk, lelisztezzük, és kisodorjuk vékonyra. Hajtogatjuk: először alulról a közepéig, majd felülről lefedjük, jobbról és balról középre hajtjuk. Sodrófával megcsapkodjuk, és harminc percig hűvös helyen (nem hűtőszekrényben) pihentetjük. Ezt a folyamatot még háromszor megismételjük, mindig ugyanabban az irányban hajtogatva.
Az utolsó pihentetés után újra kisodorjuk, majd kb. négy centis négyzetekre vágjuk. Minden második sor közepét a habroló végével (vagy kisebb pohárral) kiszúrjuk. A tele kockákat átkenjük vízzel, a lyukas formákat ráhelyezzük, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon (légkeveréssel) 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kihűlt, habzsákkal vagy teáskanállal sűrű lekvárt halmozunk a közepébe.
A kávét lefőzzük, a pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, majd egy picit hűtjük. Ha langyosra hűlt belekeverjük a vajat. A habtejszínt felverjük. A kávéba egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliás és puncs pudingport megfőzöm a tejjel, és a cukorral. Megvárom míg kihűl. A tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cu...
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat - a csoki kivételével - összedolgozzuk, majd a hűtőben vagy fagyasztóban pihentetjük kb. 20 percet. Folpack segítségével rudacskákat hengergetünk. (7 db lesz, ha kic...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a margarint és alaposan elmorzsoljuk, majd annyi tejfölt adunk hozzá, amivel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz