A tésztához:
1 tojás
14 dkg zsír
1/2 csomag sütőpor
14 dkg porcukor
40 dkg liszt
2 dl tejföl
A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál liszt
1 citrom leve és reszelt héja
25 dkg margarin
15 dkg cukor
Továbbá:
4-5 evőkanál baracklekvár
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, apránként adjuk hozzá a tejfölt. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. 4 cipóra osztjuk. 25 × 39 cm-esre nyújtjuk, sütőpapírral fedett lemez tepsiben 2 lapot sütünk, egymás után. Világosra sütjük, kb. 10-12 perc alatt megsül 180°C-on. A másik két cipót is kisodorjuk, lekvárral megkenjük, a másik lapot rátesszük és ezt így együtt megsütjük.
A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük, kihűtjük. A kihűlt főzött krémhez hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd jól kihabosítjuk.
A kihűlt süteményt betöltjük:
sima lap
krém fele
lekváros lap
krém másik fele
sima lap
Pár órát állni hagyjuk hűtőben, legjobb, ha egy éjszakát. Porcukorral megszórva kínáljuk. Tetszés szerint szeleteljük.
A felső lapot a méretnél nagyobbra nyújtani, mert sülés közben kicsit összement és nem takarta az összeset.
A tészta alapanyagait összegyúrom, majd ketté osztom, és kizsírozott kilisztezett tepsibe téve, igény szerint grízt szórok rá, majd ráteszem a tölteléket. Tetejét is grízezem, ha t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA tojásfehérjékből kemény habot verünk, a cukrot folyamatosan hozzáadjuk, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját és lazán a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet, végül pedig a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el: a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk. Felforraljuk a teje...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, tojásokkal, mézzel, majd hozzáöntjük a tejet, végül belekeverjük a sót, sütőport és lisztet is. A masszát sütőpapíros, vagy vék...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű