350 g liszt
3 tojás
1 evőkanál olaj
85 g prosciutto
140 g gomba
200 g darált marhahús
1 fej hagyma
1 marék zeller
1 marék petrezselyem
140 g reszelt parmezán sajt
15 g vaj
185 g darabolt paradicsom konzerv
só és bors ízlés szerint
A liszt közepén készítsünk mélyedést, ebbe üssük a tojást és öntsük az olajat, majd finom gyúrjuk simára. Ha kész, lefedjük és 20 percig pihenni hagyjuk. Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 2,5 cm vastagságúra.
Egy kés hegyével vágjuk a tésztát 7,5 cm oldalhosszúságú négyzetekre. Enyhén sózott vízbe főzzük meg a tésztát, 6-7 darabot egyszerre. Amint a tészta feljön a víz színére, szedjük ki az edényből és helyezzük egy alaposan kicsavart vizes konyharuhára, amíg kihűl.
Melegítsük fel a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, zellert és petrezselymet és végül, ha a hagyma üvegesre sült, a darált marhahúst. Addig süssük, amíg a hús aranybarnára sül, majd adjuk hozzá a megtisztított és felszeletelt gombát.
Főzzük további 4-5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, majd főzzük további 25 percig. Egy kivajazott tepsibe (használhatunk sütőpapírt is) sűrűn egymás mellé helyezzük el a tésztákat, úgy hogy teljesen befedje a tepsi alját. A tésztára tegyünk egy réteg húsos gombát, sonkacsíkokat, majd elszórtan egy kis vajat is csöpögtessünk rá. Erre újabb réteg tészta jön, majd töltelék. Ismételjük ezt a műveletet, amíg elfogynak az alapanyagok. A legfelső réteg tészta legyen, amit kenjünk meg vajjal, majd szórjuk rá a reszelt parmezánt.
Ha kész van, tegyük 180°C-os sütőbe és süssük kb. 15-20 percig, amíg a tészta teteje aranybarnára sül. A sütőből kivéve melegen tálaljuk a maradék parmezánnal.
Mossuk meg a szilvát és magozzuk ki úgy, hogy a szilvát szétnyitjuk. Morzsoljuk össze az élesztőt és kevés cukorral futtassuk fel langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, mar...
Elkészítési idő:Vizet melegittem .bele morzsolom az élesztőt meg 1kk cukrot. Hagyom felfutni. Többi hozzávalot egy tálba rakom. Felfutott élesztőt hozzá öntöm. 1 órát kelesztem.
Elkészítési idő: 1 óraAz élesztőt felfuttatjuk 1 ek cukorral a meleg, de nem forró tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a margarint, és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk....
Elkészítési idő: 1.5