1 kg finom liszt,25 dkg vaj vagy margarin,30 dkg cukor,fél l tej,5 dkg élesztő,2 db citrom reszelt héja,5 db vaníliás cukor,plusz 10-15 dkg margarin,és sok cukrozott darált dió.a VANÍLIA SODÓ...5 db tojás sárgáját cukorral ki keverek,hozzá adok 1 dl tejet és 1 csapott evőkanál lisztet ha kell még adok hozzá tejet hogy sima legyen,1 rud vaníliát kaparók bele,és hozzá öntöm a maradék tejet,k.b 5-6 dl tej kell hozzá.és lassú tűzön sűrűre főzöm.
a lisztet,,cukrot,vaníliás cukrot,reszelt citrom héjat pici sót össze morzsolom,a tejet kevés cukorral langyosra melegítem,bele morzsolom az élesztőt.még kel fel olvasztom a 25 deka margarint vagy vajat,a kovászt a lisztes anyaghoz öntöm, kezdem dagasztani,hozzá adva a folyékony zsiradékot,jól ki dolgozom.majd le takarva a duplájára kelesztem,mikkor meg kelt deszkára borítom,ki nyújtóm és fél köröket szaggatók belőle,ki kent lisztezett tepsiket elő készítek,a maradék vajat margarint fel olvasztóm,és minden darab tésztát bele mártok és dióban meg forgatóm,a tepsibe szorosan egymás mellé rakom.mikkor a tepsi meg telt meg szórom dióval,és még 1 réteg tésztát teszek rá.a tetejét dióval szórom meg.újra meg kelesztem,és 180 fokon meg sütőm.vanília sodóval tálalom.
Finomliszt, egy kis darabka vajjal s két tojással meggyúratik, s belőle vízzel vagy tejjel tészta készíttetik, mely késhát vastagon kinyújtatik, darabokra metszetik, s mindegyikére...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós, forró vízben kifőzzük. A vajon megpirítjuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a...
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: Könnyű18 db kis fánkocska sült belőle... Langyos cukros tejbe morzsolom az élesztőt, meleg helyen felfuttatom. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáadom az olvasztott vajat, tojá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes1. Először a tésztát,sós,forró lobogó vízben kifőzzük,leszűrjük. Csap alatt hideg vízzel leöblítjük,jól lerázzuk a vízből. Egy tálba tesszük. 2. A sonkát apróbb darabokra vágjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű