3,5 DL VIZ,2,5 DKG ÉLESZTŐ,80 DKG LISZT,FÉL KÁVÉSKANÁL SÓ,KEVÉS CUKOR,1 EGÉSZ TOJÁS,1 TOJÁS FEHÉRJE
A langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és egy hőálló tepsibe öntjük. A szalonnát kockákra vágjuk, ízlés szerint üvegesre sütjük. A túrót a tejföllel eldolgozzuk, a tep...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA metéltet bő, sós vízben kifőzzük. A grízt – állandó kevergetés mellett – kevés olajon enyhén megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és apránként hozzáöntjük a 2 dl forró, enyhén megsózot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverem és bő forró olajba kanalazva kisütöm. Fahéjas porcukorba hempergetem vagy lekvárral tálalom.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sült hagymából 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz, aztán a többit finomra őröljük egy kávédarálóban. A nokedlitésztához az őrölt hagymát összekeverjük egy tálban a lisztt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű