Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Sólet


Írta:

Elk. idő: 16+ 1 óra
Adag: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kell hozzá adagonként 10-12 dkg szárazbab (ha van, fehér, de tarka is jó), 10 dkg füstölt hús (lévén zsidó étel, marha vagy liba, vagy a kettő vegyesen az igazi - de azért sonkával vagy tarjával is jó), egy fél libacomb (más hús is megteszi), egy fél kanál olaj vagy libazsír, egy diónyi finomra vágott hagyma, egy szelet jó húsos zöldpaprika, egy tojás. Ha szeretitek a gerslit, lehet bele tenni egy kanállal, kiadósabb lesz.

Elkészítés:


A babot (és a római tálat) előzőleg be kell áztatni. A hagymát a zsíron kissé megpirítjuk, a tál aljára öntjük, belerakjuk a babot, a feldarabolt húsokat, a zöldpaprikát és az (előzőleg alaposan megmosott) tojást egészben, héjastól. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (én felhasználom a bab áztatóvizét), lefedjük, és mehet a sütőbe.
Szép csendesen sütögetjük, míg minden hozzávaló (na jó, a tojást kivéve) megpuhul. Ha kell, lehet utána egy kevés vizet önteni,de kész állapotban gyakorlatilag nem lehet rajta lé, egy kis nagyon sűrű szósszá fő össze. Amikor már félig-meddig megfőtt, lehet ellenőrizni, a füstölt hús kellőképpen gondoskodott-e a sózásról, és esetleg besegíteni kicsit. A tojást kihalásszuk, egy percre hideg vízbe tesszük, meghámozzuk, és visszatesszük a tálba.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mivel ez eredetileg cserépfazékban, kemencében fődögélt egész éjjel, praktikus római tálban készíteni, de mindenképpen egy jól lefedhető lábosban kell.

Sólet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tepsis csirkecomb zöldségekkel
Tepsis csirkecomb zöldségekkel

Acombokat kettőbe vágjuk, és alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben elkezdjük sütni, egyszer-egyszer megforgatjuk. Mikor kb. félpuhára...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Paradicsomos húsgombóc 2
Paradicsomos húsgombóc 2

♥ Húsgolyó A toast kenyerek széleit levágjuk, a belsejét pedig kockákra, és egy vízzel telített edénybe rakjuk őket. Felhasználásig hagyjuk ázni őket. Egy nagy keverőtálba rakjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bogi
Szója-brassói
Szója-brassói

1. A szójakockát beletesszük egy nagyobb tálba, rámorzsoljuk a leveskockát vagy az ételízesítőt és leöntjük forrásban lévő vízzel, hogy bőven ellepje. Pár órát állni hagyjuk, hogy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sajttal töltött burgonya
Sajttal töltött burgonya

Én kb. közepes burgonyát használtam, de sajnos nehéz megmondani, hogy mekkora is volt, nagyjából szemre választottam ki. A burgonyát puhára főzzük, meghámozzuk, sózzuk és borsozzu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk