A rizshez
250 ml víz
só
150 g rizs - fehér (száraz)
A töltelékhez
500 g sertéslapocka (darált)
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
só
1 mokkáskanál feketebors (őrölt)
1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
1 evőkanál fűszerpaprika
Tölteni
6 db savanyú káposzta levél (külső, nagyméretű levél, amit kettévághatunk)
A lábosba
étolaj
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika
1 szál kolbász (füstölt)
200 g oldalas (füstölt)
600 g savanyú káposzta
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
500 ml ví
Egy lábosban felforralunk 250 ml vizet. Enyhén sózzuk és beletesszük a rizs. Fedő alatt kis lángon készre pároljuk, majd ha elkészült kihűtjük
A káposztaleveleket hosszában félbevágjuk úgy, hogy a középső vastag eret kivágjuk belőle.
A vágott savanyú káposztát, ha túl sós vagy túl savanyú, vízzel kiöblítjük és kinyomkodjuk, és késsel átvagdossuk
A vöröshagymát finomra vágjuk, és kétfelé szedjük.
A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egyik felét, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt és 1 evőkanál pirospaprikát. A tölteléket jól összedolgozzuk.
Vizes kézzel a keverékből kis hengereket formázunk és a kiterített káposztalevelekre tesszük.
A leveleket föltekerjük és a két végét jól benyomkodjuk
A füstölt húst és a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk.
Egy lábosban, olajon vagy zsíron megfuttatjuk a vöröshagymát és a fokhagymát.
Kb. 5 perc után levesszük a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával.
Rátesszük a vágott káposzta egyik felét, erre tesszük a töltött káposztaleveleket, majd a füstölt húst és az oldalast, végül a vágott káposzta másik felét.
Adunk hozzá 2-3 babérlevelet és felöntjük kb. fél liter vízzel.
Addig főzzük kis lángon, amíg a füstölt hús meg nem puhul. Főzés közben nem keverjük, legfeljebb a lábost kissé megmozgatjuk.
Tálaljuk.
Legjobb, ha az elkészült töltött káposztát 1-2 napra a lábosban hagyjuk (hideg helyen) és tálalás előtt sütőben melegítjük fel. Ilyenkor kicsit megpirul ettől lesz igazán jó az íze. Tejföllel és friss ropogós házi kenyérrel tálaljuk!
A húst felkockázzuk. A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és a felforrósított olajon párolni kezdjük. Ha megpuhult pirospaprikát teszünk rá és beleteszük a húst, majd felengedjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát megpucolom, apróra vágom. A krumplit meghámozom, apró kockákra felvágom. A hagymát felteszem kevés zsíron dinsztelődni, amikor már üveges, ráteszem a krumplit, sózom ,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit sózott, forró vízben, héjában megfőzöm (kb. 20 perc). 5 db tojást keményre főzök (forrástól számítva 10 perc), hideg vízbe teszem. A kolbászról lehúzom a bőrét, és kari...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: Közepes