500 g sárgarépa
300 g zellergumó (nyers)
200 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db citrom (héja, és leve)
60 g kristálycukor
50 ml étolaj
40 g mustár
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 nagy fej vöröshagyma
250 g tejföl (20%-os)
só
bors - fekete (tört)
1 L alaplé - csirke
A sárgarépát meghámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk.
A zellergumót meghámozzuk, és feldaraboljuk.
A petrezselyemgyökeret is meghámozzuk, és szintén felkarikázzuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, és felszeleteljük.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a kristálycukrot, és karamellt készítünk. Vigyázzunk, meg ne égjen a cukor, mert akkor keserű lesz! Szép aranybarnának kell lennie!
A karamellhez adjuk a szeletelt vöröshagymát.
Kb. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a zöldségeket.
5 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével.
Fűszerezzük babérlevéllel, frissen őrölt fekete borssal, citrom reszelt héjával, és citromlével.
Sózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
Ha a zöldségek megpuhultak, kivesszük belőle a babérlevelet, és egy botmixerrel simára turmixoljuk.
Hozzáadjuk a mustárt, tejfölt, és egy habverővel simára keverjük.
El is készült a klasszikus vadas mártás! Főtt, vagy párolt húsokhoz ajánljuk. Ideális burgonya krokett, vagy burgonya fánk mellé!
https://cookpad.com/hu/receptek/1926085-klasszikus-vadasmartas
Az almalevet a cukorral és a fahéjjal lábasba tesszük. A cukor olvadásáig, takarékon folyamatosan kevergetve főzzük. Ezután keverés nélkül (takaréklángon) gyöngyözve addig forralj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csokoládékat vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt és egyneművé keverjük, az alkoholt közvetlenül a fogyasztás előtt keverjük hozzá. Gyümölcsöket, vagy apró teasüti...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVajon megdinsztelem a hagymát, foghagymát, majd hozzáadom a gombát, ha szükséges hozzá adok még egy kis vajat, nem sózom még meg, nehogy elfőjje a levét, és túl összefonnyadjon, bo...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű