500 g sárgarépa
300 g zellergumó (nyers)
200 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 db citrom (héja, és leve)
60 g kristálycukor
50 ml étolaj
40 g mustár
3 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 nagy fej vöröshagyma
250 g tejföl (20%-os)
só
bors - fekete (tört)
1 L alaplé - csirke
A sárgarépát meghámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk.
A zellergumót meghámozzuk, és feldaraboljuk.
A petrezselyemgyökeret is meghámozzuk, és szintén felkarikázzuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, és felszeleteljük.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a kristálycukrot, és karamellt készítünk. Vigyázzunk, meg ne égjen a cukor, mert akkor keserű lesz! Szép aranybarnának kell lennie!
A karamellhez adjuk a szeletelt vöröshagymát.
Kb. 2 perc pirítás után hozzáadjuk a zöldségeket.
5 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével.
Fűszerezzük babérlevéllel, frissen őrölt fekete borssal, citrom reszelt héjával, és citromlével.
Sózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük.
Ha a zöldségek megpuhultak, kivesszük belőle a babérlevelet, és egy botmixerrel simára turmixoljuk.
Hozzáadjuk a mustárt, tejfölt, és egy habverővel simára keverjük.
El is készült a klasszikus vadas mártás! Főtt, vagy párolt húsokhoz ajánljuk. Ideális burgonya krokett, vagy burgonya fánk mellé!
Nagyon finom, édes házi paradicsomot vett a Bandi Fóton. Elhatároztam, hogy fokhagymás, rozmaringos paradicsomos tésztát készítek ebédre. Kb 1,5 kg paradicsomot olivaolajon piríto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomot ledarálom, felfőzöm. Az összes zöldséget lereszelem, étolajon megpárolom, majd leturmixolom és a paradicsomba öntöm. Fűszerezem, mindenkinek saját ízlése szeri...
Elkészítési idő: 90perc Nehézség: Közepes1 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot és 1 evőkanál vizet összefőztem, tűzről levéve hozzátettem 3 evőkanál mézet és kb. 1,5 dl ketchupot és 1 evőkanál Erős Pistát is. Jól össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megmossuk, kockákra vágjuk. Olajra rárakjuk a hagymát, ha egy kicsit megpirult, sorban mehet bele a paprika, a paradicsom, a paradicsomlé, a ketchup és ízlés szerint...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű