Családireceptkönyv.hu

Almatorta recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
10 dkg porcukor
2 db tojássárga
1/2 citrom reszelt héja
csipet só

Almás töltelék hozzávalói:
1,5 kg alma (édes)
2-3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 cs vörös áfonya (v. mazsola)
1/2 citrom leve
1 dl fehérbor (vagy almalé, víz)
20 gramm zselatin (por)
0,5 dl víz
10 db babapiskóta (összemorzsolva)

Elkészítés:


Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. (én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta)

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután vegyük ketté, majd gyúrjuk gombócokká, és tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) legalább egy órára.

Az egyik tésztagombócot vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tortaforma nagyságúra. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire. (a másik tésztagombóccal is így járjunk el)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél, egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Közben készítsük el az almás tölteléket.

Az almát hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy serpenyőbe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a feldarabolt almát, az áfonyát, szórjuk meg a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd facsarjuk rá a citromlevet, és keverjük alaposan össze.

Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, még a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fől. (pár percig kell csak főzni)

A zselatint keverjük simára a vízzel, majd öntsük hozzá a megfőtt almához. Ezután keverjük alaposan össze, és főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük langyosra.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.

Ezután szórjuk meg az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűlt almás tölteléket.

Ezután helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd pár órára tegyük a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a töltelék megdermedjen.

Én az elkészült torta tetejét, dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint vonjuk be marcipánréteggel, vagy csak simán szórjuk meg porcukorral. Ezután éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Almatorta recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Citromos keksz
Citromos keksz

A lisztet összegyúrjuk a porcukorral, a vajjal, a citrom reszelt héjjával és a tojással. A tésztát kinyújtjuk, megszórjuk kristálycukorral, majd kör alakú formákat szaggatunk bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Receptek
almás pite morzsa sütemény, Szafi
almás pite morzsa sütemény, Szafi

A töltelék hozzávalóit aprítógépben darabosra daráljuk. (Adhatunk hozzá +1 tk. útifűmaghéjat.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2/3-át egy közepes méretű tepsi aljára simítjuk (2...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Málnahab (vagy eper)
Málnahab (vagy eper)

málnát vagy a tetszés szerint gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, a gyümölcsöt villával összetörjük, (ez is elmaradhat, majd a gép összezúzza, de szerintem így finomabb a végere...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar BÖGRÉS GOFRI
BÖGRÉS GOFRI

Elkészítés: A tojásokat a cukrokkal kikeverjük. Majd a lágy margarin és a száraz hozzávalók jönnek, végül a tej. A palacsintatésztánál sűrűbb, a nokedlinél hígabb tésztát kell kapn...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk