Egy kosárnyi friss, puha, meleg pogácsának azt hiszem kevesen tudunk ellenállni. Mi most extrán felturbóztuk burgonyával, krémsajttal, tejföllel és apróra vágott pirított tökmaggal is a tésztát, hogy extrafinom legyen a végeredmény! Próbáljátok ki ti is mert egyszerűen fenséges lett!
Hozzávalók (75 db-hoz, 4 cm átmérőjű szaggatóval)
Hozzávalók a tésztához:
50 ml tej + 1 tk cukor
30 g friss élesztő
150 g puha vaj
600 g liszt
200 g főtt, áttört krumpli
1 csapott ek só
1 tojás
200 ml tejföl
100 g tömlős krémsajt
100 g hántolt, pirított tökmag
Hozzávalók a lekenéshez:
1 tojássárgája
1 ek tej
fél marék tökmag
Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a főtt, áttört, kihűlt krumplit, a sót, a tojást és összedolgozzuk. Hozzáöntjük az élesztős tejet, a tejfölt, a krémsajtot és kb. 7 percig dagasztjuk. A hántolt pirított tökmagot durvára vágjuk, majd beledolgozzuk a tésztába. Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk és 4 cm-es kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket tejjel elhabart tojássárgájával lekenjük, megszórjuk tökmaggal és 190 fokos légkeveréses sütőben 23-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A száraz és a folyékony hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd a kétféle anyagot is összekeverjük. A 12-es muffinsütőformát kibéleljük papírral vagy kivajazzuk-lisztezzük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a tojássárgáját, végül a reszelt sajtot. Összegyúrjuk majd két cipót formálunk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A 200 ml tejben a 20 g élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk. ◾️A lisztben elkeverjük a sót majd hozzáadjuk, az olajat és az élesztős tejet és összedolgozzuk a tésztát. ◾...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókat összegyúrjuk. Nem kell se dagasztani, se keleszteni. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű