menu

Családireceptkönyv.hu

Borsos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 kg búzaliszt, Juliska néni a HALMA félfogós búzalisztre esküszik és állítja, hogy kevesebből nincs értelme, elfog az fogyni, elkapkodja a család, ráadásul több naposan, felmelegítve is finom.
1 liter tej, ha lehet jó zsíros, nem az agyonpasztőrözött
3 marék cukor, amint hazaértem lemértem 3 maroknyi cukrot, ami 10 dkg lett, de nekem kisebb a kezem, mint Juliska néninek, szóval számoljunk még rá... az összesen: kb. 15-16 dkg :)
10 dkg élesztő, ehhez nincs hozzáfűzni valóm
só, az ujjak végével felmarkolva, az annyi, mint 10 g
1 egész tojás, tyúkok alól
4 tojássárgája, mert a fehérjétől kemény lesz a tészta
és most jön a hasra ütés:
kb. 1 dl olvasztott tyúkzsír (étolajjal helyettesíthető, de így az igazi)
kb. 1 dl étolaj, a zsírosság jót tesz a tésztának, úgyhogy ha kevesellitek, akkor mehet még hozzá. :) Minél zsírosabb, annál lágyabb és Juliska néni azt mondta:
A lágy tésztától sose félj, mentől lágyabb, annál foszlósabb.
3 nagy doboz tejföl
2 dl étolaj, zsírral is mehet kb. 2 púpos evőkanállal olvasszatok fel
kb. 2 teáskanál só, nagyon figyeltem Juliska néni kezét
3/4 csomag őrölt feketebors, kezdhettek kevesebbel, aztán ha a tejföl kívánja még, tesztek hozzá.

Elkészítés:


Juliska néni egy kis lábosban felmelegítette a tejet, majd egy nagyobb zománcos lábosba öntötte, melyhez 3 marék cukrot adott és 10 dkg élesztőt morzsolt. Míg felfutott az élesztő beszélgettünk, majd elkezdte hozzáadagolni a lisztet. Nem öntötte bele egyszerre az egészet, maradt a zacskó alján kb. fél kilónyi mennyiség.
Aztán sózta, beleütött egy egész tojást, majd 4 tojássárgáját, amit segítettem szétválasztani. :)
A tyúkzsírt felolvasztva hozzáöntötte és elkezdte összedolgozni, kapott egy löttyintésnyi étolajat is és tovább dagasztott. Pici liszt, újra étolaj, amennyit a tészta felvett. Csodálatos mozdulatokkal dagasztotta a tésztát, megállapítottam, hogy van mit gyakorolnom. Jó volt nézni, ahogy pillanatról pillanatra változott a tészta állaga, olyan gyorsan járt a keze, alig lehetett látni, hogyan csinálja. Szinte kihúzta, kiemelte a lábosból a tésztát. Azt mondta, hogy ez azért szükséges, mert kell a tésztának a levegő.
A gyűrű alakú kalácsokat letakarva pihentette jó tíz percet, majd egy kiolajozott tepsire helyezte és már tolta is a sütőbe. Pechemre a gáztűzhely nem mutatta a hőfokot, de lassú tűzön kell sütni, kb. 170 fokon 25-30 perc alatt sült pirosra. Ezt meg kell sütnöm itthon és pontosítanom kell, mielőtt megköveztek. :)

Borsos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nagy
Utifű maghéj  lepény
Utifű maghéj lepény

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Csorvási pogácsa
Csorvási pogácsa

A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a margarinnal és a tojás sárgákkal jól elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 dl tejben, amibe belekevertünk 1 tk cukrot, felfuttatjuk. Az élesztőt a l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sós kifli
Sós kifli

A lisztet tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, abba morzsojuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és meleg tejet öntünk rá, kissé állni hagyjuk, majd a többi hozzávaló...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Szilveszteri malackák
Szilveszteri malackák

A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőbe pihentetjük. Ezután a tésztát 1 – 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. A füleket és az orrokat a malacfejekre illesztjük é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk