burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése
Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).
Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.
Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv kukoricával, apróra vágott burgonya kockákkal, ….. és még ami megmozgatja a fantáziánkat.
Amikor kisült, azonnal tenyérnyi négyzetekre vágjuk, és a burgonyás felével felfele helyezzük tányérra. Nagyon finom enyhén sózott tejföllel megkenve.
krumplis bere
Az első 6 hozzávalót elkeverjük, majd külön a többit is. Utána simára keverjük a száraz és nedves hozzávalót. Rakunk bele apróra vágott olajbogyót, kolbászt, sonkát, sajtot. 12 m...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: Könnyű-A cukros langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. -Az átszitált liszthez adjuk a sót és a margarint, majd tenyérrel elmorzsoljuk. Belereszeljük a sajtot és ezzel is elmorzsoljuk....
Elkészítési idő: kb 2 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt egy csipet cukorral és a tejjel felfuttatom, majd a tészta hozzávalóit összegyúrom. 1 órán át letakarva pihentetem, majd kinyújtom 1-1,5 cm vastagságúra és kis méretű p...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a 20 perces dagasztóprogramot. Nálam mindig nyitott tetővel dolgozik a gép, így biztosan nem melegszik túl a tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű