50 dkg liszt / szitálva/
10 dkg vaj szoba hőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kk. kristálycukor
2 teásk. só vagy ízlés szerint
140gr tejföl / lehet nem kell az egész/
Töltelék:
10dkg szoba hőmérsékletű vaj
10 dkg trappista sajt
A tetejére:
1 tojássárgája
1 ek tej
4-5 dkg reszelt sajt
1. A lisztet összekeverjük a sóval. A langyos cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat majd beleöntjük az élesztőt és a tojássárgáját /nem kell felfuttatni/. Kevés tejföllel összegyúrjuk hogy közepesen lágy tésztát kapunk lehet nem kell az egész tejföl. Kinyújtjuk 7 mm vastagságúra és megkenjük a vajjal és megszúrjuk a sajttal és feltekerjük mint a piskótatekercset.
Nem a hosszabb hanem a szélesebb felénél így több rétegű lesz.
Letakarjuk 25-30 percig pihentetjük.
Kettévágjuk kinyújtjuk, majd 7 háromszögre vágjuk, majd feltekerjük kifliformára így 14 darab lesz belőle.
A tetejét megkenjük tejjel elkevert sárgájával majd sajtot szórunk rá.
Sütőpapíros tepsibe tesszük 10 fokon 18-20 perc hőlégkeverésesben de hagyományosban is lehet figyelve a sütési időt.
180 fok 30 perc
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez és a többi alapanyaggal együtt puha tésztává gyúrjuk, majd letakarjuk. A tejet kisebb adagokban adjuk hozzá....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesSós vízben héjában megfőzünk 3-4 db közepes nagyságú burgonyát. Ha kihűlt meghámozzuk. Közben készítünk sima kelt tésztát. 30 dkg simalisztet és 20 dkg réteslisztet egy tálba szóru...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. A hozzávalókat összegyúrjuk, nagy gombócot formázunk belőle és 20 percre félrerakjuk pihenni. 2. Utána 8 egyenlő részre vágjuk, minden részből egy kb. 1,5 cm széles, 15 cm h...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz