Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Szalagos fánkot


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt,
1 tojás,
4 evőkanál olvasztott vaj,
3 dkg élesztő,
3 dl langyos tej,
4 ek cukor,
2 ek rum
csipet só


Elkészítés:


Első lépésként szitáljuk át a lisztet, hiszen ettől még lágyabb lesz a tészta, majd langyosítsuk fel a tejet, hogy az élesztőt jobban fel tudjuk futtatni benne. Adjuk hozzá a liszthez egy tálba a tojást és a felfuttatott élesztőt, és jól kaparjuk össze (ezt a műveletet végezhetjük robotgéppel is), majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat.

A masszát jól gyúrjuk össze, takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és egy órát pihentessük meleg helyen, míg jól megkel. Mikor megkelt a tésztát nyújtsuk kb. 1 cm. vastagságúra. És most következik a trükk, amitől finom szalagos lesz a tészta: hajtsuk kettébe a kinyújtott tésztát, majd óvatosan még egyszer menjünk végig rajta a nyújtórúddal.

Ezután szaggassunk kisebb köröket belőle. Erre a műveletre, ha nincs tésztaszaggatónk, egy vizespohár is megfelelő. Mikor kiszaggattuk, még takarjuk le egy konyharuhával, és egy fél órát pihentessük a fánkokat. Közben másfélszeresre nőnek a fánkok. Ezután forró, bő olajban süssük meg őket. Az elején egy fedőt is tehetünk az edényre, hogy belül is jól átsüljenek, majd a vége felé fedő nélkül süssük. Nagy lángon süssük, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg túl hamar, mert akkor a közepe nyers marad. Mikor kész vannak szedjük ki egy tálba, majd szórjuk meg porcukorral. Fogyasztáskor barackdzsemet is kínálhatunk mellé.

Szalagos fánkot

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
HÚSVÉTI FOSZLÓS KALÁCS
HÚSVÉTI FOSZLÓS KALÁCS

Első lépésként a vajat olvasztottam meg, és kicsit félre raktam hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szór...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Magdi
Könnyū foszlós kalács
Könnyū foszlós kalács

A tejet meglangyosítom, teszek bele egy kanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot, tojást, csipet sót, olvasztott, de nem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Tünde
Potica
Potica

Az élesztőt langyos tejben, 1 ek. cukorral felfuttatjuk. A lisztet a puha vajjal, a többi cukorral, a tojássárgákkal, rummal, citromhéjjal, vanília kivonattal és az élesztős tejje...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mozart kuglóf
Mozart kuglóf

A sütőt 170 fokra előmelegíteni. A vajat a porcukorral, a marcipánnal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és egy csipet sóval nagyon habosra keverni. A tojásokat szétválasztan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk