♥ TÉSZTA:
6 dkg cukor
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
1 csipet 1 késhegynyi só
12,5 dkg vaj
2 tojássárgája
1 db vaníliarúd kikapart magjai
♥ KARAMELL KRÉM:
3 nagy tubus cukrozott sűrített tej
♥ ÖSSZEÁLLÍTÁS:
12,5 dkg dulce de leche
5 dkg kókuszreszelék
1. Először a dulce de leche jön. Ehhez előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), majd egy kis méretű, sekélyebb jénai tálba nyomjuk az összes sűrített tejet. Ezután a jénait beletesszük egy akkora nagy tepsibe, hogy a jénai bőven elférjen benne.
2. Amint a sütő eléri a megfelelő hőfokot, vizet forralunk, és a tepsiben várakozó jénai köré öntjük a vizet úgy, hogy annak a feléig érjen. Gyorsan letakarjuk a tepsit alufóliával, majd óvatosan betoljuk az egészet a forró sütőbe.
3. Kb. 2 óra alatt - 30 percenként átkeverve, és ha kell, a jénai alatt a forró vizet pótolva - a sűrített tejből nagyon sűrű, aranybarna színű karamellkrém lesz. Ekkor kivesszük a jénait a vizes fürdőből, és a dulce de lechet félre tesszük hűlni, amíg elkészítjük a sütemény tésztáját.
4. Késes betétű robotgépben összekeverjük a cukrot, a lisztet, a keményítőt, és a sót. Kockákra vágva hozzátesszük a vajat, majd az egészet összemorzsoltatjuk a géppel. A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, aztán kézzel összedolgozzuk a tésztát. Minél gyorsabban összeáll, annál jobb.
5. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd a 2 tészta adagot 2 sütőpapír közt 2-2 mm vékonyra nyújtjuk úgy, hogy a tészta széleit nyújtás közben elegyengetjük, így könnyebb lesz a kiszúrás. Mindkét tésztalapot a sütőpapírok közt hagyjuk, és betesszük 30 percre a hűtőbe.
6. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és 2 nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. A kinyújtott tésztákat 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd a korongokat áttesszük egymástól 2 cm-re a tepsikre. (Egyszerre mindig csak egy adag tésztával foglalkozunk, a másik addig a hűtőben marad.)
7. A kekszeket 8-10 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után.
8. Ha a kekszek kihűltek, 2-2 darabot összeragasztunk 1-1 csapott teáskanál kihűlt dulce de lechével. (Ha nem frissen készült a dulce de leche, akkor az összeállításnál késsel kenjük meg a sütiket.) Ezután az oldalukra is kenünk belőle, és kókuszreszelékben meghemperegetjük őket.
Kb. 15 db süti lesz belőle.
♥ A meggyúrt tésztát egyrészt azért nem ajánlott lisztezett gyúródeszkán nyújtani, mert a liszt nagyon kiszárítja, másrészt mert így könnyen elszakadhat a tészta.
♥ Stahl Judit receptje
A vajat nagyon picit melegítsd puhára, elég, ha kirakod pár percre a napra. Ezután keverd habosra a cukorral, kapard hozzá a vaníliát, majd üsd bele a három tojást. Vedd elő a kedv...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy 20×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát belenyújtjuk. A középső réteghez a pudingport, a tejjel és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, összegyúrjuk, és ledaráljuk, ízlésünknek megfelelő méretűre vágjuk. Lehet ízesíteni kakaóval, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mákkal, dióval, c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat annyi tejjel keverjük össze, hogy igazán sűrű, nehezen önthető masszát kapjunk. Vagyis inkább csak kanállal tudjuk kikaparni a tálból. Egy lábosba feltesszük a zs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű