TÉSZTA
90 dkg főtt áttört burgonya (kihűtve)
30 dkg liszt
1 egész tojás
1 diónyi (kb.3dkg) vaj
1 csapott ek. cukor
1 csipet só
TÖLTELÉK
sárgabarack
kockacukor ( kisebb)
őrölt fahéj
BEFORGATÁS:
zsemlemorzsa
vaj
fahéjas porcukor
A burgonyát enyhén sós vízben feltesszük főni, leszűrjük, majd krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzáadjuk a lisztet, tojást, vajat, cukrot, sót, és jól összegyúrjuk. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad a kézhez.
Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet forrni egy csipet sóval.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. félujjnyi vastagságra, és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk. A leeső darabokat összegyúrjuk és kiszaggatjuk amíg el nem fogy a tészta.
A sárgabarackot kimagozzuk, és minden fél szembe egy kevés fahéjat és egy szem kockacukrot teszünk.
A tészta közepébe egy szem barackot teszünk és gombócot formálunk belőle. Először összecsípjük a széleit, majd két tenyér között gömbölyítjük. A gombócokat enyhén sós lobogó vízbe tesszük, és miután feljönnek a víz felszínére még 3-4 percet főzzük, hogy belül is jól megfőjön. Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. A kifőtt gombócokat a pirított morzsába forgatjuk. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük.
Ebből a mennyiségből kb. 40 db gombóc lesz, nekem kicsit kevesebb a nudli miatt. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
A húst megmosom, és a széleit 4-5 centinként bevágom, hogy sütéskor ne ugorjon össze. Sózom, borsozom, és megkenem az áttört fokhagymával. Egy erre alkalmas edénybe olajat töltök,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet felforralom cukorral, vaníliás cukorral. A kiflit kis darabokra összevágom, megszórom mákkal, porcukorral, majd leöntöm a forró tejjel. Kivajazott tűzálló tálba rakom, tete...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: A zsiradékon megdinszteljük a megtisztított és felszeletelt hagymát, paprikát. Amikor már pirul, beledobjuk a sót, borsot, majorannát és a paradicsomot. 1-2 perc múlva...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűGyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk, az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű