♥ TÉSZTA:
1 csomag spagetti (50 dkg)
2-3 nagy gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
♥ RAGU:
45 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
20 dkg húsos szalonna (lehet füstölt is)
8 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
6 dkg vöröshagyma (tisztítva mérve)
5 dkg zellergumó (tisztítva mérve)
3 evőkanál olívaolaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 doboz darabolt konzervparadicsom (40 dkg)
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 dl húslevesalaplé
1 evőkanál nyírfacukor
őrölt fekete bors
só
1/2 dl tejszín
a tálaláshoz:
személyenként 1 csapott evőkanál reszelt parmezán sajt
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és az egészet késes aprítóval ledaráljuk vagy nagyon finomra aprítjuk. A felforrósított olívaolajon addig dinszteljük, amíg a levét teljesen el nem fövi. Kivesszük a lábosból, és félretesszük.
A kis kockára aprított szalonnát ugyanabban a lábosban megpirítjuk, majd ezt is ledaráljuk. A zöldséggel és a darált hússal együtt visszatesszük a főzőedénybe, alaposan összekeverjük, és zsírjára sütjük. Felöntjük a borral, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg már nem marad leve.
Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, és fedő alatt, kis lángon 1 órát főzzük. Ha a levét elfőtte, beleöntjük az alaplevet, és fedő nélkül rotyogtatjuk tovább, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, végül összeforraljuk a tejszínnel.
Közben magas falú lábosban enyhén sós vizet forralunk. A tésztát pár perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a megtisztított, áttört fokhagymát, pár másodpercig pirítjuk, majd rátesszük a tésztát, és alaposan összeforgatjuk. Közben sózzuk.
A fokhagymás tésztát elosztjuk 4 tányérban, ragut halmozunk rájuk, és mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal.
♥ a ragu jóval több, mint 4 személyre elegendő, de érdemes ekkora adagot főzni, majd lefagyasztani, hogy később csak a tésztát kelljen megfőzni hozzá.
1. A húsraguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, valamennyit finomra aprítjuk (aprítógépben pillanatok műve). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, apróra vág...
Elkészítési idő:U mlako mleko staviti kvasac, šecer i so, pa ostaviti da kvasac nadođe. Za to vreme pripremiti ostale sastojke, brašno prosejati, staviti u dublju posudu, dodati ulje, kiselo mleko...
Elkészítési idő:A vizet és a tojásokat összekeverem, hozzáadom a lisztet, sót. Utána szükség szerint, ha már csomómentesre kevertem, hozzáadom a szükség szerinti tejet. Szép vékony tésztát kell ka...
Elkészítési idő: 2 óra